Mitt i Bromma

Några tips för en sundare sommar

Nu vrids tempot ner lite, fokus hamnar på den lediga tiden, att träffas, umgås, vila och ha roligt. Ta tillfället i akt i sommar att låta kroppen varva ner och fylla på energidepå­erna.

- Erika Lindén Jansson

Dra nytta av sommaren lugnare tempo och lär dig konsten att vänta. Träna tålamodet genom att acceptera att det finns tid där det inte händer någonting alls.

2. Meditera mera

Meditera 10 minuter innan du ska somna och när du precis har vaknat. Men du kan också göra en minivarian­t; andas bort stress och spänningar på bussen eller tunnelbana­n till och från jobbet.

3. Drick mer!

Se till att få i dig tillräckli­gt med vatten i värmen. Minst 1,5 liter per dag.

4. Fyll på med D-vitamin

Lapa solljus, i lagom mängd. D-vitamin sägs bland annat stärka skelettet, skydda mot cancer och ha en positiv inverkan på humöret och immunförsv­aret. Men undvik de varmaste timmarna mitt på dagen.

5. Ät grönt

Byt ut minst en kötträtt i veckan mot något vegetarisk­t. Ha som regel att planera dina måltider utifrån vilka grönsaker som din måltid ska innehålla istället för vilket protein.

6. Stå upp på jobbet

Genom att stå upp och jobba 2,5 timme om dagen ökar du din förbrännin­g samtidigt som du minskar risken för hjärt-kärlsjukdo­m, Alzheimers, ryggproble­m, cancer och depression.

7. Släpp taget

Lämna saker bakom dig, både bra och dåliga upplevelse­r. Acceptera dina tankar och känslor som de är, utan att ifrågasätt­a eller älta dem, och släpp taget om dem.

8. Sluta döma och bedöma

Försök att göra dig av med förutfatta­de meningar och idéer, skvaller eller andras åsikter. En icke- dömande attityd ger dig möjlighete­n att skapa dina egna åsikter.

9. Ignorera energitjuv­ar

Lyssna en gång och klargör tydligt din ståndpunkt, men undvik att falla offer för att lyssna på ständig klagan och missnöje – dålig energi kan lätt smitta av sig.

10. Våga vara nyfiken

De gamla grekiska filosofern­a insåg vikten av att ta sig an nya uppgifter med ett barns nyfikenhet. Ta dig tiden att se människorn­a i din omgivning som nya, välj en ny resväg till jobbet och våga hälsa på personer du aldrig mött.

11. Låt magkänslan styra

Lär dig lyssna till, och lita på, din magkänsla och intuition. Låt reflektion ta tid, oftast vinner du på det.

12. Sluta vara duktig

Många järn i elden är inte längre så föredömlig­t som det en gång var. Sluta fokusera på prestation­er och resultat. Och kom ihåg att ibland är det bättre att vara jobbig och ta sina fajter än att vara till lags.

13. Acceptera det som är

Lär dig acceptera saker du inte kan förändra omedelbart. Arbeta med nuet, inte mot det, och släpp in toleransen i din vardag. Låt det lilla viktiga ordet ”förlåt” ingå i parlören.

 ?? FOTO: ISTOCKPHOT­OS ?? SOMMARTEMP­O. Ta tillfället i akt att varva ned i sommar.
FOTO: ISTOCKPHOT­OS SOMMARTEMP­O. Ta tillfället i akt att varva ned i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden