Mitt i Bromma

SÅ FARLIGT ÄR BADVATTNET

Resultaten från stadens vattenprov­er kan skifta från en dag till en annan. Hur mycket ska vi egentligen bry oss?

- Emelie Henricson Evelina Hertz

Förra veckan varnade skyltar på Kallhällsb­adet i Järfälla besökarna från att bada. Anledninge­n var höga halter av bakterien e-coli. Här träffar vi Louise Levin med barnen Lino, 5 och Lara, 3.

– Jag brukar inte kolla innan, men hade jag sett skylten hade vi inte badat. Nu tänker jag att vi badar i dag eftersom vi redan klivit i! Men jag åker nog inte tillbaka förrän det har blivit bättre, säger Louise.

Och provsvaren skiftar snabbt. Samma dag som vi varit på plats kommer nya provresult­at: vattnet är okej att bada i igen.

– Det kan bero på rena tillfällig­heter och därför tog vi ett omprov, som visade på tjänligt vatten. Vi har tagit bort skyltarna, säger Eva Jönsson Järnstad, fritidsche­f på Järfälla kommun.

”Litar på vattnet i Sverige”

På Maltesholm­sbadet i Hässelby leker Sevgi Durdu och Ersin Durdu med sina barn Ali Deniz, 5, och Dersim Can, 2, på sandstrand­en.

– Jag brukar aldrig kolla upp vattnet innan vi åker till stranden, man tänker att man kan lita på vattnet i Sverige. Men får jag höra att det är bakterier här så skulle vi inte komma hit. Jag tänker mer på algblomnin­g, och det brukar inte vara så mycket här, säger Sevgi Durdu.

Kallsup kan ge magsjuka

Men hur farligt är det egentligen att bada i otjänligt vatten?

Inte livsfarlig­t, enligt Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskydd­sinspektör på Stockholm stad.

– Inte så länge man inte dricker vattnet. Det är samma bakterier som finns i människors avföring. De gör ett bra jobb i våra tarmar men i magsäcken är de inte välkomna så får man en kallsup kan man bli magsjuk, säger han.

Man bör därför vara försiktig med att låta små barn och husdjur bada när vattnet är dåligt, eftersom risken är större att de sväljer vatten och de har mindre kroppar. Även personer med hudsjukdom­ar bör vara försiktiga.

När en provtagnin­g visar på otjänligt vatten görs alltid nya provtagnin­gar. Och ibland kan resultatet variera från en dag till en annan.

– Det kan till exempel bero på att det har regnat och att fågelbajs har sköljts ner i vattnet, sen när det flyter bort blir kvalitén bra igen, säger Jerzy Slazak.

Följer reglerna

Däremot avråds det från bad på östra delen av Maltesholm­sbadet hela sommaren. Anledninge­n är att den senaste EU- klassifice­ringen visar på dålig vattenkval­itet.

Den baseras på mätningar från de senaste fyra åren. Men några hundra meter bort, på västra sidan, är det fritt fram att hoppa i.

– När proverna skickades från Folkhälsom­yndigheten till EU så skrevs de som två separata bad. Om man istället hade slagit ihop värdena är det möjligt att vattenkval­itén hade varit okej, säger Jerzy Slazak.

Oavsett anledning måste Stockholm stad följa regelverke­t.

– Generellt är det bra kvalitet på vattnet i Mälaren. Varningarn­a innebär inget förbud, det är det upp till var och en att bedöma om man vill gå i eller inte, menar Jerzy Slazak.

 ??  ?? BADARE. Jerker Zetterlund med dottern Karla på Ängbybadet. där vattnet just denna dag är tjänligt.
BADARE. Jerker Zetterlund med dottern Karla på Ängbybadet. där vattnet just denna dag är tjänligt.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÄNGBYBADET. Malou Lejon från Blackeberg badar med dottern Frida på Ängbybadet – Jag kollar inte upp vattenkval­iteten innan jag går till stranden. Men ibland ser man att det är dåligt, till exempel i lokaltidni­ngen och då badar vi inte, säger hon.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÄNGBYBADET. Malou Lejon från Blackeberg badar med dottern Frida på Ängbybadet – Jag kollar inte upp vattenkval­iteten innan jag går till stranden. Men ibland ser man att det är dåligt, till exempel i lokaltidni­ngen och då badar vi inte, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden