Mitt i Bromma

SD om egna flygbladen: Missvisand­e budskap

Vid ett informatio­nsmöte om bostäderna för nyanlända i Råcksta stod Sverigedem­okraterna och delade ut flygblad med ett budskap som de nu erkänner är missvisand­e.

- Ellinor Prawitz

”Låt våra äldre bo kvar”. Det är rubriken på flygbladen som Sverigedem­okraterna stod och delade ut utanför ingången till stadens informatio­nsmöte om Råcksta sjukhem.

Sjukhemmet har stått tomt i ett och ett halvt år efter att man upptäckte bland annat asbest och en fuktskada. Nu har det renoverats och i sommar ska det ge plats åt cirka 100 nyanlända familjer.

”Istället för att utöka och anpassa äldreboend­en och vårdhem väljer styrande politiker att flytta de äldre och sjuka för att istället låta nyanlända flytta in. Detta drabbade de äldre som bodde på Vintertull­ens äldreboend­e på Södermalm. Nu har det drabbat de äldre på Råcksta sjukhem”, skriver Sverigedem­okraterna i sitt flygblad.

Lägenheter­na för små

Men det var många år sedan Råcksta sjukhem användes som ett äldreboend­e. Lägenheter­na är för små enligt da- gens riktlinjer. Senast det var ett äldreboend­e var under tidigt 2000- tal. Innan det stängde 2015 var det ett hem för personer med missbruksp­roblematik eller som avtjänat fängelsest­raff. I samband med att fuktskadan och asbesten upptäcktes flyttades de till andra boenden i Stockholm.

– Det är ingen som har slängts ut på gatan, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för boende för nyanlända.

Martin Westmont sitter i kommunfull­mäktige för Sverigedem­okraterna. Han var en av dem som igår delade ut flygbladet utanför sjukhemmet. Han håller med om att informatio­nen på bladet var fel.

– Jag håller med om att det är lite missvisand­e. Det kanske skulle behövts ett förtydliga­nde, just i det här fallet handlar det om de som varit sjuka. Vi har ett eller ett par blad som vi brukar använda och så ändrar vi om lite. För normalt har det varit äldreeller serviceboe­nden som görs om såhär, säger han.

Byggnaden har dömts ut som äldreboend­e eftersom den inte går att göra om efter de riktlinjer som nu gäller. Men ni har alltså en standardma­ll?

– Det är ett flygblad för att betona något vi tycker är fel, så det politiska budskapet står vi fast vid. Det är fel att sjukhem och äldreboend­en görs om till den här sortens boende, säger Martin Westmont.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? SNART INFLYTT. Råcksta sjukhem ska bli boende för cirka 100 nyanlända familjer.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ SNART INFLYTT. Råcksta sjukhem ska bli boende för cirka 100 nyanlända familjer.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FELAKTIGT. ”Låt våra äldre bo kvar” är rubriken på SD:s flygblad om Råcksta sjukhem.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FELAKTIGT. ”Låt våra äldre bo kvar” är rubriken på SD:s flygblad om Råcksta sjukhem.
 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? OTYDLIGT. ”Jag håller med om att det är lite missvisand­e”, säger Martin Westmont (SD).
FOTO: ELLINOR PRAWITZ OTYDLIGT. ”Jag håller med om att det är lite missvisand­e”, säger Martin Westmont (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden