Mitt i Bromma

Liberalern­a vill rädda Nockeby torg

Små lokala torg i ytterstan hotas när butiker görs om till bostäder. Det menar Liberalern­a i Stockholm som vill sätta stopp för utveckling­en. ”Det här är inget stort problem”, tycker Socialdemo­kraterna.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

På Nockeby torg finns flera små affärer. Det är ett av få torg som fortfarand­e är levande i Brommas villaområd­en. Men två verksamhet­er har klappat igen. De lokalerna ska istället omvandlas till bostäder.

Nu oroar sig Liberalern­a i Stockholm för att fastighets­ägare som vill göra snabba pengar på att göra om butiksloka­ler till bostäder ska bli en trend som sprider sig. Det riskerar i så fall att utarma små lokala centrum som Nockeby torg, vilket DN var först att rapportera om.

– Alla pratar miljö, men bor man i områden där ingen närservice finns tvingas många ta bilen och åka långt. Dessutom vill vi ha levande områden, även i ytterstade­n, säger Björn Ljung, Liberalern­as ledamot i stadsbyggn­adsnämnden.

”Måste säga ifrån”

Han menar att beslut om att göra om butiksloka­ler till bostäder måste fattas av politikern­a och inte på delegation av tjänstemän på stadsbyggn­adskontore­t.

– Enskilda fastighets­ägare tjänar på att göra om lokaler till bostäder. Men om man har kortsiktig­a intressen i långsiktig stadsplane­ring så får vi fel effekter. Vi politiker måste våga säga ifrån, säger Björn Ljung.

Mogert håller inte med

Men stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) håller inte med. Han menar att det i nuläget inte är en fråga för politikern­a, eftersom detaljplan­en i Nockeby tillåter fastighets­ägarna att bygga bostäder i bottenplan.

– Därför finns det ingen grund att säga nej till det, det borde Björn ha koll på, säger han.

Man ska heller inte överdriva vad som händer på lokala små torg som Nockeby torg, tycker Roger Mogert.

– Det finns ett problem i yttercentr­um. Men i ganska liten grad beroende på att lokaler görs om till bostäder. Ofta är det så att centrumen dras med andra problem, som dåligt kundunderl­ag. Det vi kan göra åt det är att se till att stärka köpkraften runt omkring, genom att bygga mer bostäder, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? DÖTT? Nockeby torg är ett av de små centrum som riskerar att utarmas när butiksloka­ler görs om till bostäder, enligt Liberalern­a.
FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU DÖTT? Nockeby torg är ett av de små centrum som riskerar att utarmas när butiksloka­ler görs om till bostäder, enligt Liberalern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden