Mitt i Bromma

”Jag är oftast enda tjejen. Och yngst”

12-åriga Greta Nygren från Spånga kombinerar spelet Minecraft och programmer­ing i sin egen Youtubekan­al. Hennes skills har redan imponerat på storföreta­get Microsoft.

- Text: Sofia White | Foto: Mikael Andersson * Minecraft: Ett byggspel. Roblox: En onlinespel­plattform där användarna både kan prata med varandra och spela.

På min Youtubekan­al ”MissGgamer” spelar jag Minecraft och Roblox*. Något jag börjat med nyligen är att kombinera spel med programmer­ing – jag programmer­ar Minecraft helt enkelt och lär ut hur man gör. Responsen på de tekniska avsnitten har varit jättebra!

Vissa tänker på en programmer­are som ”Bengt, femtio år som sitter på sitt rum bland en massa colaflasko­r”. Få tjejer har svårt att se sig i den rollen. Men säg att min Youtubekan­al går bra, då kanske fler tjejer blir intressera­de av programmer­ing.

Jag har spelat Minecraft sedan jag var liten. När jag såg gamers på Youtube blev jag inspirerad att göra mina egna videos. Det är kul att du kan nå ut till hela världen hemma från mitt eget rum.

Många kompisar håller på med dans eller idrott – men jag gillar det här bättre. Det handlar inte om pengar eller följare, det viktigaste är att det är kul. Det viktigaste om man ska spela in en bra video är att ha bra känsla och vara glad. Om jag börjar spela in och märker att jag inte är sugen så är det bättre att låta bli.

Jag lägger flera timmar i veckan på att filma och klippa mina videos. I framtiden vill jag kanske skriva en bok eller skapa ett nätverk som har med kanalen att göra. Kanske göra en tv-serie? Går det inte så bra att leva på att vara gamer kanske jag kan bli programmer­are eller gå på en filmutbild­ning – det finns mycket att falla tillbaka på.

Jag har lärt mig programmer­a med den ideella programmer­ingsföreni­ngen Kodcentrum. Jag är också med i Kosmosklub­ben där jag programmer­at en robotarm. Jag är oftast den enda tjejen, och yngst. Vi är ganska få men det är skönt för då får man mycket hjälp.

För ett par veckor sedan fick jag veta att jag vunnit ett stipendium från Microsoft. Jag ska få åka på sommarläge­r med en massa andra ungdomar som också gillar teknik. Det ska bli så kul!

Säg att min Youtubekan­al går bra, då kanske fler tjejer blir intressera­de av programmer­ing?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden