Mitt i Bromma

Fira pride hela sommaren

-

Det är nu en och halv månad kvar till Stockholm Pride drar igång med buller och brak för nittonde året i rad. Förutom att över en halv miljon åskådare brukar samlas för att heja på den traditions­enliga paraden, fylls också Stockholms klubbar och gator med glada firare under hela festveckan mellan 31 juli och 6 augusti.

Men förutom evenemange­n som sker i Prides regi, finns också en hel del egna initiativ av privatpers­oner som vill hylla kärleken och friheten. Något som Helena Bovin, presstales­person för Stockholm Pride, ser väldigt positivt på.

– Absolut, det är fantastisk­t att så många vill vara med och stödja festivalen­s budskap. De här frågorna ska inte bara uppmärksam­mans under den här veckan, de behöver lyftas hela året om.

Lyfter kvinnliga dj:s

En av de som tagit tag i att ordna egen förfest till Pride är Cherin Jumha. Det var för fyra år sedan, när Cherin var 18 år, som hon första gången arrangerad­e Tjejfesten – en klubbkväll inför Pride med fokus på tjejer som gillar tjejer. Här står bara kvinnliga dj:s bakom skivspelar­na, och ur högtalarna strömmar hiphop och r’n’b från kvinnliga artister.

– Jag kände att det behövdes en bra tjejfest som uppvärmnin­g, och tyckte att det saknades hiphopklub­bar med fokus på tjejer. Jag såg det också som en chans att lyfta fram kvinnliga dj:s, för det är en bristvara på klubbarna i Stockholm, även om det blivit enormt många fler än för fyra år sedan, säger hon.

Extra pride-krut

Konceptet växte, och numera arrangeras Tjejfesten ungefär var tredje månad. Men särskilt mycket krut läggs fortfarand­e på partyt inför Pride.

– Även om jag främst riktar mig till personer som definierar sig som tjejer så är alla välkomna. Många som inte är gay kommer också för att njuta av en mer avslappnad stämning än på vanliga klubbar, säger Cherin Jumha.

Det är fantastisk­t att så många vill vara med och stödja festivalen­s budskap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden