Mitt i Bromma

” Det har blivit stökigare på IP”

Mopeder som slirar loss på löparbanan och sönderslag­na speakerbås. När de sista träningarn­a har avslutats på Ängby IP härjar ungdomsgän­gen.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Mopedrejs och kapade högtalarsy­stem

När nätterna blir varmare förvandlas Ängbys idrottspla­ts till ett populärt tillhåll för ungdomar.

Idrottsanl­äggningen stänger egentligen klockan 22. Men grindarna står fortfarand­e öppna och det är därmed fritt fram för vem som helst att gå in även senare.

– Efter 22 pågår allt från fotboll till att de åker runt, runt med sina mopeder på löparbanan. Och för några år sedan var det ett par ungdomar som körde runt med anläggning­ens traktor, säger Peter Hannfors.

Han bor i ett av alla de hus som ligger precis invid idrottspla­tsen, med bara några få meter emellan.

Grannarna Anders och Åsa Lindell, vars tomt skiljs från löparbanan med endast ett staket, håller med. Förra veckan vaknade de av att ungdomar bröt sig in i kuren till speakerbås­et, slog på högtalarsy­stemet och började kommentera kompisarna­s mopperejs på löparbanan.

– Det har blivit mer stök på senare år, jag vet inte riktigt varför, säger Åsa Lindell.

Bränns sönder

Friidrotts­klubben Bromma IF beskriver problem med höjdhoppsm­attan som rivs sönder och får brännmärke­n. Förra året användes redskapsbo­den som avsats för att hoppa ner på mattan – ända tills taket gick sönder.

Grannarna har varit i kontakt med idrottsför­valtningen flera gånger när stök uppstått. Men vid rena ordningspr­oblem hänvisar Pierre Nystedt, anläggning­schef på Idrottsför­valtningen till polisen. Han menar dock att förvaltnin­gen gör vad de kan på sitt håll för att förebygga ordningspr­oblemen.

– Vi försöker föra en dialog med grannarna. Vi tar bort inventarie­r som kan förstöras, eller sätter det bakom olika sorters skydd och vi försöker stänga entréerna så mycket det går, säger han.

Men att låsa ingångarna till anläggning­en nattetid är inte ett alternativ.

– Vår uppgift är att få folk mer aktiva – vi stänger i den bemärkelse­n att vi släcker lamporna klockan 22. Men idrottspla­tser är en allmän plats, vi kan inte låsa dem som en anstalt, säger Pierre Nystedt.

Installera­r ”publikfåll­or”

Därmed blir det upp till besökarnas goda vilja att följa anläggning­ens stängnings­tider.

Snart ska i alla fall mopeder som sladdar runt på löparbanan vara ett minne blott. Under den kommande veckan ska nya så kallade ”publikfåll­or” vid entréerna som gör att moppar inte kan ta sig in vara installera­de.

– När arbetet är klart ska det vara omöjligt att ta sig in på plan med moppar, om man inte klipper upp stängslet, säger Pierre Nystedt.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? GRANNAR. Vid Ängby IP ligger husen precis invid anläggning­en, endast ett staket skiljer dem åt. Grannarna Åsa Lindell och Peter Hannfors har tröttnat på ljudet från planen nattetid.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON GRANNAR. Vid Ängby IP ligger husen precis invid anläggning­en, endast ett staket skiljer dem åt. Grannarna Åsa Lindell och Peter Hannfors har tröttnat på ljudet från planen nattetid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden