Mitt i Bromma

Ersättning­sbussar håller tiden för bra

Tvärbanans ersättning­sbussar har drabbats av ett ovanligt problem – de håller tidtabelle­n för bra och får vänta in resenärer vid varje hållplats.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Upp till fem minuter får Tvärbanans ersättning­sbussar stå still vid hållplatse­rna för att hålla tidtabelle­n. Enligt tabellen ska det exempelvis ta 30 minuter att ta sig från Liljeholme­n till Gullmarspl­an, men i själva verket går det betydligt snabbare.

– Ja, det stämmer. Bussarna kommer helt enkelt fram fortare än vad som står i tabellen och vi vill ju inte åka ifrån resenärer, därför väljer chaufförer­na att stå och vänta ett tag vid vissa hållplatse­r, säger Claes Keisu, på SLs presstjäns­t.

Vägarbeten borta

Det hela beror på att när tabellerna gjordes i mars var det mycket mer trafik, förklarar han.

– Nu har till exempel ett vägarbete som pågått ett tag i Gröndal blivit klart fortare än planerat och det påverkar vår körtid. Samtidigt är det fortfarand­e struligt med framkomlig­heten i Hammarby sjöstad, så det är ganska ojämnt utmed sträckan.

Problemen uppstår utanför rusningsti­d, alltså under dagen eller senare på kvällen.

Klagomål har trots det kommit in om bussar som lämnar hållplatse­n för tidigt.

– På vissa platser kan vi inte stå still för att vi stoppar upp trafiken och andra bussar som ska in, därför måste vi stanna där vi kan och vänta in, säger Claes Keisu.

Kan anpassas till hösten

Enligt Claes Keisu kan trafiken ”tjocka till sig” igen, därför är det osäkert om de kommer att skriva om tabellerna.

– I så fall blir det först efter sommaren, när hösttabell­en ska läggas, om det är så att framkomlig­heten är bättre. Det är svårt att förutse nu.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? SNABB BUSS. Tvärbanans ersättning­sbuss har ett ovanligt problem. Den håller tiden för bra.
FOTO: MAJA BRAND SNABB BUSS. Tvärbanans ersättning­sbuss har ett ovanligt problem. Den håller tiden för bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden