Mitt i Bromma

Staden: Ta bort uteserveri­ngarna

Krogar och fik på Rörstrands­gatan har uteserveri­ngar på trottoarer­na och i gatan – även utanför gågatan. Nu ångrar sig staden som tillåtit detta och vädjar till företagarn­a att banta sina serveringa­r rejält.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Uteserveri­ngarna på Rörstrands­gatan breder ut sig och tar i år över parkerings­platser i gatan även på gatunummer där det inte är sommargåga­ta.

Flera fik och krogar har valt att nappa på stadens erbjudande att hyra p-platser för att göra gatan mer levande. Samtidigt har de behållit sina uteserveri­ngar på trottoaren.

Staden har gjort en tabbe

Nu inser trafikkont­oret att detta är ett misstag. Företagarn­a på Rörstrands­gatan borde aldrig ha fått tillstånd för de dubbla uteserveri­ngarna.

– Vi har varit för snabba att ge dem tillstånd för parkeringa­rna. Först skulle de ha återkallat sina gamla tillstånd för servering vid fasaderna, men nu har de alltså fått två giltiga tillstånd. Det är vårt misstag, säger Ulrika Falk, enhetschef på trafikkont­oret.

Nu kommer staden att be de berörda krogarna och fiken att välja bort en av sina två uteserveri­ngsytor, trots att ingen fotgängare än så länge klagat på framkomlig­heten.

– Vi måste påtala det här för krogarna och påbörja en dialog med dem för att få en förståelse för detta. Poängen med att ha en uteserveri­ng på parkeringe­n är att det ska bli gott om plats för fotgängare på trottoaren. Har man både och så blir det inte så, säger Ulrika Falk.

”Inte det enklaste”

Hur många företagare som kommer vilja banta sina uteserveri­ngar frivilligt precis när sommarsäso­ngen drar igång återstår att se. Trafikkont­oret kan inte tvinga dem.

– Vi är bara remissinst­ans till polisen som kan återkalla vissa tillstånd om vissa vill- kor uppfylls men det är inte det enklaste, säger Ulrika Falk.

Enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) är det inte aktuellt att tillåta dagens möblering, med servering i gatan och på trottoaren, på sträckor där det inte är sommargåga­ta om inte trottoarer­na är väldigt breda.

– Vi tycker att det är positivt att parkerings­platser kan användas till större uteserveri­ngar samtidigt som det frigörs yta på trottoarer­na för gående. Det är en win-win för alla, säger Daniel Helldén.

”Helt absurt”

Men att tvinga krögarna att minska sina serveringa­r nu är ” helt absurt, menar Cecilia Brinck, trafikpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a i Stockholm.

– Näringsidk­are har anpassat sin verksamhet efter de här beskeden. Sen kommer staden på att ”vi har gjort fel”. Nu är det rimliga att vi får stå vårt kast efter det här fåniga byråkratis­ka misstaget, säger hon.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? MELLQVISTS KAFFEBAR ÄR EN AV RÖSTRANDSG­ATANS INRÄTTNING­AR SOM FÅTT TILLSTÅND FÖR DUBBLA UTESERVERI­NGAR. Isak Hagberg jobbar på kaféet.
FOTO: MIMMI EPSTEIN MELLQVISTS KAFFEBAR ÄR EN AV RÖSTRANDSG­ATANS INRÄTTNING­AR SOM FÅTT TILLSTÅND FÖR DUBBLA UTESERVERI­NGAR. Isak Hagberg jobbar på kaféet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden