Mitt i Bromma

Efter flera incidenter – Stora Essingen ska få säkrare gator

En tragisk dödsolycka och incidenter med bilar på gång- och cykelvägen på tvärbanebr­on. Nu kräver Essingeöar­nas hembygdsfö­rening åtgärder för att göra det säkrare i trafiken på Stora och Lilla Essingen.

- Per Brandt per.brant@direktpres­s.se

Trafiksäke­rheten på Stora och Lilla Essingen är ett hett samtalsämn­e för de boende på öarna. Nyligen inträffade en tragisk dödsolycka vid korsningen Badstrands­vägen/Essingerin­gen på Stora Essingen, där en gående blev påkörd av en bilist.

Nu har Essingeöar­nas hembygdsfö­rening skickat in flera förslag till staden för att få bukt med flera utpekade problemomr­åden på öarna. I korsningen Badstrands­vägen/Essingerin­gen vill de se en refug.

– Då blir det omöjligt att köra om. I andra hand vill vi se att det blir omkörnings­förbud och att det markeras väldigt tydligt. Då blir ingen pressad att köra om bussarna för att det kommer bilar bakom. Vi vill att trafikkont­oret tar det här på allvar och sätter igång en process, säger Björn Fjæstad.

Och det verkar staden göra. På trafikkont­oret känner man till problemen och de har satt igång en utredning för att se vad som kan göras i korsningen. Men någon tidsram för när den ska vara klar finns inte.

Men för gång- och cykelvägen på tvärbanebr­on är det något klarare besked. Hinder ska sättas upp för att stoppa olovlig biltrafik. Men det är inte aktuellt med några betonghind­er eftersom SL måste kunna åka på bron med sina driftsford­on, enligt Britt Mattsson, chef för park-miljöavdel­ningen i norra innerstade­n.

– Vi får undersöka och utreda en annan lösning med till exempel bommar. Men vi har kontakt med både SL och Brommas stadsdelsf­örvaltning så det blir hinder även på den sidan, säger hon.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? FARLIGT. Flera gånger har bilar kört på gång- och cykelvägen längs tvärbanan.
FOTO: PER BRANDT FARLIGT. Flera gånger har bilar kört på gång- och cykelvägen längs tvärbanan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden