Mitt i Bromma

Allt till sommarens fester

Student, midsommar, bröllop, fint väder eller semester. Anledninga­rna att fixa fest på sommaren är många. Lägg lite extra krut på planeringe­n, och håll det snyggaste partyt i sommar.

- Text: Erika Lindén Jansson

Först av allt; sätt ribban. Tänk noga igenom vilken sorts fest du vill ha. Och var tydlig mot gästerna så att de vet: plats, tider, klädsel, eventuellt tema och hur mycket mat och dryck de kan förvänta sig.

Om du ska ha en grillfest kan det räcka med att bjuda på en välkomstdr­ink och låta gästerna ta med vad de vill dricka till maten. Om du bjuder till en större fest, i samband med till exempel student eller bröllop, är det vanligare att värden bjuder hela kvällen.

Du kan få hjälp på systembola­get med att beräkna hur mycket av vad du behöver. Investera gärna i roliga alkoholfri­a alternativ.

Vad ska du bjuda på?

Det är inte så stor skillnad på ett opretentiö­st buffébord och en storslagen bjudning – att bli bjuden är alltid härligt. Hemlighete­n ligger i att informera innan, så att gästerna vet vad de kan förvänta sig.

Om du bjuder på buffé eller plock, tänk på att den bör innehålla något matigt, några tillbehör, någon dipp, bröd, och alltid minst ett vegetarisk­t alternativ. Bjud gärna på något sött till avslutning, även om det är en mingelfest.

Skriv lappar med rättens namn till de olika faten, och informera om den till exempel innehåller nötter eller laktos.

Planera, planera, planera

Det låter präktigt kanske; men du kan inte planera för mycket. Gå genom kvällen i huvudet och förbered allt som går innan, från inbjudan och dukning till maten och disken. Se till att ha nog med stolar, porslin, fat, kapsylöppn­are, kaffekanno­r och allt du kan tänkas behöva. Låna, hyr eller köp billigt. Var gärna generös med både mat och dryck, det gör att gästerna känner sig väl omhänderta­gna. Det som inte går åt kan ätas dagen efter eller frysas in. Om du får alkohol över som du inte öppnat kan du lämna tillbaka det till Systembola­get inom tre veckor. Ha extra bröd, ost och snacks på lut till småtimmarn­a.

Genomföran­det

Dagen D är här! Om du har lagt lite tid på att förbereda så kommer du tacka dig själv. Se till att ha gott om tid under dagen, och att du kan delegera till familjemed­lemmar, vänner och gäster som vågar komma för tidigt. Du behöver inte storstäda hela huset, speciellt inte om festen ska hållas utomhus. Satsa på rena handfat och en plockad hall, det ger ett fräscht intryck.

Pynta hellre och gör fint – städa kommer du få göra efteråt ändå. Ha en tanke för maten; hur den ska hållas varm eller kall, när du ska plocka in och ut och vilka hålltider som finns under kvällen. Det är bättre att hämta från kylen eller sprisen flera gånger, än att låta all mat stå framme för länge.

Ha gärna ett schema på papper som du kan följa, då slipper du hålla allt i huvudet.

Att hålla gästerna upptagna med en tipspromen­ad eller frågesport medans värdparet kan plocka undan är smart. Och glöm inte att njuta!

Det här är din fest – så se till att närvara.

 ?? FOTO: IKEA ?? RÄTT LOOK. Allt matchar när inget matchar.
FOTO: IKEA RÄTT LOOK. Allt matchar när inget matchar.
 ?? FOTO: LAGERHAUS ?? Glatt och kulört i årets färgglada trend.
FOTO: LAGERHAUS Glatt och kulört i årets färgglada trend.
 ?? FOTO: IKEA ?? Avslappnat och bekvämt med utomhusfes­t.
FOTO: IKEA Avslappnat och bekvämt med utomhusfes­t.
 ??  ??
 ?? FOTO: LAGERHAUS ?? Glassiga toner på bordet.
FOTO: LAGERHAUS Glassiga toner på bordet.
 ?? FOTO: INDISKA ?? Fina detaljer är pricken över i:et.
FOTO: INDISKA Fina detaljer är pricken över i:et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden