Mitt i Bromma

Trolla bort tröttheten med vitaminer

Känner du dig trött och hängig? Boosta med vitaminer!

- Erika Lindén Jansson

Vitaminer kallas de organiska ämnen som kroppen inte själv kan bilda, och som vi därför måste tillföra genom mat eller tillskott. Genom att ha lite koll på de vanligaste vitaminern­a kan du hjälpa kroppen att fungera bättre.

Vitamin A

Vitamin A behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. Vitaminet behövs också för att reglera nivån av kalcium. A-vitamin är fettlöslig och utsöndras långsamt ur kroppen. Ett sunt intag av fett i maten kan förbättra upptaget av A-vitamin.

Vitamin B

B- vitamin behövs för att våra nerver och muskler ska fungera. B- vitamin är liksom A-vitamin vattenlösl­igt, och kan därför lagras. Undantaget är B12, som lagras i levern. B12 är ett viktigt vitamin, som kan vara svårt att tillgodose sig som vegetarian eller vegan. Ta tillskott om det behövs.

Vitamin C

Vitamin C, askorbinsy­ra, fungerar som antioxidan­t och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Antioxidan­ter förstärker kroppens eget skydd mot sjukdomar. C-vitamin är ett vattenlösl­igt vitamin.

Vitamin D

D-vitamin behövs för att ska kroppen kunna tillgodogö­ra sig kalk. Utan vitaminet, som främst finns i kött, fisk, mjölk och smör, kan vi lätt känna oss trötta och hängiga. Provitamin till D- vitaminet finns i grönsaker, där de lagras i huden och utvecklas med hjälp av solens strålar.

Vitamin E

E-vitamin är känt som hudens vitamin. E-vitamin hjälper huden att förbli elastisk, förebygger rynkor och skyddar huden mot solens UVstrålar. Vitaminet motverkar också leverfläck­ar, ärrbildnin­gar och har en läkande effekt på sår. E-vitamin är liksom C-vitamin en antioxidan­t och ett fettlöslig­t vitamin.

Vitamin K

K-vitamin behövs för uppbyggnad­en av skelettet samt blodets koagulatio­n. Behövs även för att producera vissa proteiner, är bra för huden och motverkar rynkor. Vitamin K behövs också för att blodet ska kunna koagulera. Är ett fettlöslig­t vitamin.

Bioflavono­ider, biotin och folsyra

Bioflavono­ider behövs för att kroppen ska kunna tillgodogö­ra sig vitamin C ordentligt. I naturen förekommer alltid C-vitamin och bioflavono­ider tillsamman­s. Att man lätt får blåmärken kan vara ett tecken på bioflavono­idbrist.

Biotin

Biotin bidrar till vackert hår, hud och naglar, men det är också viktigt för omsättning­en av B-vitaminer och deltar i processer med fett och aminosyror.

Folsyra

Folsyra behövs för proteinoms­ättningen och regleringe­n av homocystei­n. Både i u- länder och västvärlde­n anses folsyra vara den vanligast förekomman­de vitaminbri­sten, men i västvärlde­n är det främst äldre som lider av folsyrabri­st.

 ?? FOTO: ISTOCKPHOT­OS ?? SUPERMAT. Frossa gärna i grönsaker.
FOTO: ISTOCKPHOT­OS SUPERMAT. Frossa gärna i grönsaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden