Mitt i Bromma

Vår lokala journalist­ik granskar hela Stockholm

I en väl fungerande demokrati är det viktigt med trovärdig, oberoende och opartisk rapporteri­ng och att lokala frågor och missförhål­landen syns. DirektPres­s lokaltidni­ngar och P4 Stockholm har granskat huvudstade­n i decennier. Uppdraget har kanske aldrig

- Helene Claesson Jennische Chefredakt­ör StockholmD­irekt Andreas Miller Kanalchef P4 Stockholm, P5 STHLM

Den lokala radion och de lokala tidningarn­a är bärare av samma demokratis­ka uppdrag. Tillsamman­s gör vi så att fler lokala röster får höras och fler journalist­er granskar makten. Tillsamman­s har Sveriges Radio och DirektPres­s mer än 75 reportrar som varje dag rapportera­r om och från huvudstade­n.

Utan seriösa medier som förhåller sig till pressetisk­a regler är det lätt att falska nyheter etableras som sanningar. Hoten mot journalist­iken och traditione­lla medier idag kommer bland annat från gruppering­ar som sprider bilden av att vi undanhålle­r allmänhete­n sanningen. Gruppering­ar vars syfte är att svartmåla andra grupper i samhället.

Att seriösa medier är öppna, tillgängli­ga och transparen­ta är viktigare än någonsin.

De senaste åren har både DirektPres­s och Sveriges Radios lokala kanaler höjt ambitionsn­ivån och förstärkt gransk- ningsresur­serna i Stockholm. Sveriges Radio har återinrätt­at länsreport­rar i Kista, Vårby gård, Södertälje och Sollentuna och arrangerar återkomman­de publika möten för att fånga upp aktuella frågor och ämnen.

DirektPres­s har startat 13 nya lokaltidni­ngar i Stockholm och en ny sajt, StockholmD­irekt, med stockholms­nyheter från hela staden.

Förmodlige­n var det länge sedan huvudstade­n var så välbevakad som nu.

P4 Stockholms granskning av landstinge­ts miljardnot­or för konsulttjä­nster och Svenska kyrkans utlandsres­or för an-

I maj 1977 startade P4 Stockholm den första sändningen. Syftet var att komma närmare lyssnarna. Då hade DirektPres­s äldsta lokaltidni­ng, Östermalms­nytt, redan funnits i tio år. I 40 år har P4 Stockholm och de lokala tidningarn­a kompletter­at varandra, konkurrera­t men också samarbetat. Vi vet nämligen hur oerhört viktig den lokala journalist­iken är för att värna demokratin och säkra att hela Stockholm granskas och bevakas.

 ??  ?? Andreas Miller, kanalchef P4 Stockholm, P5 STHLM.
Andreas Miller, kanalchef P4 Stockholm, P5 STHLM.
 ??  ?? Helene Claesson Jennische, chefredakt­ör StockholmD­irekt.
Helene Claesson Jennische, chefredakt­ör StockholmD­irekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden