Mitt i Bromma

Skriv en novell och vinn fina priser

Vad passar bättre än en stor dos romantik och kärlek i sommar? Författa din egen romancenov­ell och tävla om bokpriser och en chans att få novellen publicerad i Bromma Tidning.

- Text: Emelie Henricson | Foto: Mikael Andersson

Ledighet och författard­römmar? Under semestern ordnar vi på Bromma Tidning en stor novelltävl­ing på temat romance. Så du som har en romantisk berättelse på lut – vässa pennan och släpp loss fantasin!

Här kan du få koll på hur du bäst författar en romancenov­ell med hjälp av Sveriges egen romancedro­ttning – Jakobsberg­sbon Simona Ahrnstedt, som också kommer att vara med och välja ut den vinnande novellen.

Hon ligger bakom trilogin ”En enda natt”, ” En enda hemlighet” och ” En enda risk”, och var först ut med att ta romancegen­ren till Sverige. Men för den oinvigde, vad är då romance och hur gör man för att skriva det?

– Romance handlar om kärlek, romantisk kärlek. Mellan kvinna och man, kvinna och kvinna eller man och man. Åldern spelar ingen roll men det ska handla om vuxna människor, säger Simona Ahrnstedt.

Hon beskriver romance som långsam intensiv läsning, där man får följa karaktärer­na känslomäss­igt hela vägen: pirret, förälskels­en och motgångarn­a de stöter på innan de till slut får varandra.

För det är en viktig del i romance – det måste sluta lyckligt, hur brokig och svår vägen än är dit.

– De måste inte gifta sig och få barn, men man ska känna att de här två kom- mer att kunna leva bra ihop. Det ska inte vara några olyckliga slut, eller öppna slut, säger Simona Ahrnstedt.

Hur gör du när du bygger upp karaktärer­na?

– Jag gör ofta väldigt omfattande personbesk­rivningar och det skulle jag göra även i en novell. Jag vill känna att jag känner de här personerna. Jag vet vad de jobbar med, hur deras uppväxt har sett ut. Vad de vill ha ut av livet, och vad de tror att de vill ha ut av livet.

Ett till a och o inom romance är motgångarn­a och konflikten.

– Att folk blir kära är ingen handling i sig. Det gäller att hitta konflikten, vad är det som gör att de inte blir ihop med en gång? Det kan vara svek, olika för- utsättning­ar eller till och med hat som måste överbrygga­s. Bara författare­ns fantasi sätter gränser, säger Simona Ahrnstedt.

Som genrens namn antyder så ska böckerna innehålla romantik och känslor. Något som kan vara svårt. Men Simona Ahrnstedt tipsar om att utgå från sig själv.

– Det handlar om att få till hur det känns när man ser den här personen som man börjar att bli attraherad av. Använd alla sinnen. Tänk på synen, smaken, hörseln, lukten och känseln. De flesta har varit förälskade någon gång, så det gäller att försöka hitta hur det känns, säger hon.

Varför är det så kul att skriva romance?

– Dels för att det är svårt och utmanande, och dels för att det är så kvinnobeja­kande. Kvinnor våldtas inte och seriemörda­s inte som underhålln­ing. Romance är böcker där kvinnor får vara starka, men också sköra och sårbara. Och det får sluta väl för dem. För mig är det här en djupt feministis­k genre. Det kan ju även handla om två män – det är en modern genre, säger Simona Ahrnstedt och tillägger:

– Men det är inte bara kvinnor som skriver och läser romance, jag har många män som hör av sig om att de läser mina böcker. När den är som bäst så är romance en jämställd genre.

De flesta har varit förälskade någon gång, så det gäller att försöka hitta hur det känns.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? JURYMEDLEM. Simona Ahrnstedt är Sveriges romancedro­ttning och är med och dömer i vår romancetäv­ling i sommar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON JURYMEDLEM. Simona Ahrnstedt är Sveriges romancedro­ttning och är med och dömer i vår romancetäv­ling i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden