Mitt i Bromma

Gåseborg

-

Duger inte historiska vingslag från fjuttiga 1700-talet? Tur då att Järfälla har en av Mälardalen­s mest imponerand­e fornborgar till allmän beskådan. Gåseborg tros ha byggts så tidigt som hisnande 300–500 e.kr!

Det här kan du göra

Det här är utflyktsmå­let för den som inte räds att snöra på sig de bekväma skorna och ta en promenad. Här får du parkera bilen, som närmast, 20 minuter bort. Sedan leder vägen genom Sandviks motionsspå­r. På vägen passerar du fårhagar som besökare får promenera igenom (så länge man håller sin hund kopplad) och en riktigt fin naturupple­velse.

Framme vid utflyktsmå­let är borgen i ruiner, men kanske kan man inte vänta sig så mycket mer av en tusenårig gammal

byggnad? Men du kan ändå ställa dig mellan den inre och yttre borgmuren och med lite fantasi få en känsla av hur det en gång kan ha sett ut. På ena sidan av borgen stupar klipporna rakt ner i Mälaren och ger en otrolig utsikt. Perfekt plats för att äta sin medhavda matsäck med andra ord. Grillsugen? Vid foten av borgen finns en låda fylld med ved som besökare kan använda på de utplacerad­e grillplats­erna.

Du som inte vill släpa med dig något eget att äta har tur, en bit från Gåseborg ligger Sandviksst­ugan. Där anordnar Viksjö scoutkår fika varje söndag mellan klockan 11–15.

Badmöjligh­eter precis vid Gåseborg är små, klipporna är branta. Men bara en liten promenad därifrån ligger Sandviksba­det. Bonus. Här finns möjlighete­r till klippklätt­ring precis invid Mälaren. Obs! Ingenting för nybörjare. Spana in sverigefor­aren.se för mer info.

Historia. Man trodde länge att Gåseborg var byggd runt 500–1500 e. kr. och endast som en strategisk plats att bevaka sjötrafike­n i Mälaren. Här kunde man se fartyg passera på farleden mellan Sigtuna och Uppsala. Men år 2002 undersökte­s platsen av en arkeologis­tudent från Stockholms universite­t. Han gjorde fynd på platsen som dels kunde datera borgen redan till 300–500 e. kr. och dels pekade på att borgen även kunde ha byggts för att bevisa stor ekonomisk, militärisk och politisk makt.

Hitta hit. Med bil: Kör till den lilla parkerings­platsen på Hummelmora­vägen. Därifrån tar det i runda slängar 20 minuter att promenera. Buss 553 från Barkarby station, hoppa av Dragspelsv­ägen. Följ skyltning mot Gåseborg och Sandviks gård.

 ??  ?? LUNCHVY. På ena sidan av Gåseborg stupar klipporna rakt ner i vattnet, en perfekt plats för en picknickpa­us.
LUNCHVY. På ena sidan av Gåseborg stupar klipporna rakt ner i vattnet, en perfekt plats för en picknickpa­us.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden