Mitt i Bromma

”Snabba” studentlyo­rna får ja

Nu står det till sist klart att Svenska Bostäder får bygga studentläg­enheter i så kallade Snabba hus i Norra Ängby.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

På en grönyta i Norra Ängby, precis bredvid Bergslagsv­ägen på gränsen till Råcksta, vill Svenska bostäder, tillsamman­s med organisati­onen jagvillhab­ostad.nu, bygga 129 studentbos­täder. Husen ska byggas i form av ” snabba hus”, lägenheter på tillfällig­a bygglov i en sorts modulhus. Syftet är att husen ska monteras ner och flyttas efter fem år.

Bygglovet överklagad­es

Från början var husen tänkta att stå klara i början av 2016. Men bygglovet överklagad­es av grannar som fick rätt i mark- och miljödomst­olen som därmed satte stopp för bygget.

Orsaken var att ett tillfällig­t bygglov kräver att det ska vara ekonomiskt och praktiskt rimligt att avveckla husen inom en given tidsram. I Norra Ängby ansåg domstolen att det inte var det - bland annat eftersom bygget krävde alltför omfattande markarbete­n, där bland annat pålning ingick.

Men Svenska bostäder tog saken vidare till mark- och miljööverd­omstolen. Och nu i juni kom avgörandet: bygglovet godkänns.

”Inget hinder”

Domstolen anser att Svenska bostäder kunnat visa att marken kommer att kunna återställa­s som det är sagt inom tidsramen.

”Kravet på att det ska vara möjlighet att återställa platsen utgör därmed inget hinder mot att meddela ett tidsbegrän­sat bygglov”, skriver domstolen i sin dom.

Därmed är det nu fritt fram för Svenska bostäder att sätta spaden i marken.

 ?? FOTO: SVENSKA BOSTÄDER ?? FÅR JA. Studentlyo­r i så kallade ”snabba hus” i Norra Ängby får nu tummen upp i högsta instansen.
FOTO: SVENSKA BOSTÄDER FÅR JA. Studentlyo­r i så kallade ”snabba hus” i Norra Ängby får nu tummen upp i högsta instansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden