Mitt i Bromma

Golfbollen kan snart sluta hindra nya hus

Bällsta radartorn lägger en våt filt över bostadsbyg­gandet i Stockholm. Men nu kan en lösning vara nära, skriver SvD.

- Ellinor Prawitz

Bällsta radartorn, eller golfbollen, kartlägger både civilt och militärt flyg för Arlanda, Bromma, Skavsta och Västerås flygplats. Eftersom det kräver att flygsignal­er kan nå tornet är det även ett stort hinder till att bygga högt i Stockholm och Mälardalen.

Tornet går inte att flytta. Men en lösning är att rusta upp ett radartorn i Uppsala som då kan fungera som ett komplement till golfbollen när höga hus blockerar flygsignal­er. Kostnaden för det skulle landa på 42 miljoner. Bra idé – men fasligt dyrt, tycker alla inblandade.

Luftfartsv­erket anser att Stockholms stad ska stå för notan medan Stockholm stad menar precis tvärtom.

– Vi anser inte att vi kan göra det här enligt kommunalla­gen eftersom det är ett statligt ansvar, sa Jan Valeskog (S), biträdande finansborg­arråd i Stockholm till tidningen i december.

Och nu kan en lösningen vara på gång, genom just statliga pengar, skriver Svenska dagbladet.

– Bällstarad­arn är en helt central fråga för att Stockholms­regionen ska klara bostadsbri­sten, säger bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP) till SvD.

Regeringen­s bostadssam­ordnare har därför fått i uppdrag att reda ut och lösa den finansiell­a bitent. Men att det finansiera­s endast med statliga pengar, det vill Peter Eriksson inte lova.

– Staten kommer att behöva gå in med pengar för att lösa frågan, men att det inte är självklart att staten tar hela kostnaden, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BETALAR. Nu kan en lösning vara på gång genom statliga pengar.
FOTO: MOSTPHOTOS BETALAR. Nu kan en lösning vara på gång genom statliga pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden