Mitt i Bromma

Nu testar Ken Ring helt ny genre

Ken Ring släpper nytt album, det 14:e i ordningen. Men den som väntat på tung hiphop får vänta lite till. Den här gången har han valt att testa en helt ny genre.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

– Det känns speciellt, lite som att få en bebis. Men också blandade känslor för jag tänker på vad jag hade kunnat göra bättre och samtidigt är det mäktigt att ha lyxen fortfarand­e vara albumartis­t, säger Ken Ring.

Spelades in på Jamaica

Nu släpper han sitt 14: e album. Men den som väntat på ett nytt hiphop-album får vidga sina vyer. Den här gången handlar det om reggae.

– Men med Ken Ringsound och det märks i texterna. Folk tror att jag inte har koll på reggae men jag är ett fan och har lyssnat på reggae i hela mitt liv, säger Ken Ring.

Musiken på skivan spelades in på Jamaica, i Bob Marleys gamla studio.

På plattan gästar både svenska och jamaicansk­a reggaearti­ster, som Daniel Lemma, Anthony B och Christophe­r Martin.

– Det är första gången jag spelar in allt i en tagning utan att klippa och klistra. Bara trummorna behövde 22 mickar och vi spelade in 24 instrument­aler, alltså bakgrundsm­usiken, på 13 dagar. Så för mig har det varit en väldigt lärorik process, säger Ken Ring.

Berättelse­r om Marley

Dessutom fick han sällskap i studion av Bob Marleys före detta ljudteknik­er, som numera ansvarade för alla kablar.

– Han är typ 65–70 år och vi kom varandra väldigt nära. Han delade med sig av stories som jag inte ens vill berätta utan behålla som ett minne för mig själv, säger Ken Ring.

Men något kan du väl dela med dig av?

– Jo, varje gång någon svor eller var negativ i studion tog Bob Marley fram boxningsha­ndskar och flyttade alla instrument­en. Sen körde han en match mot personen och alla i studion fick betta på vem som skulle vinna. Sen fortsatte de spela in.

Skivan heter ”En kärlek” och Ken berättar att låtarna handlar om vad han menar med det uttrycket. Vissa av låtarna har ett samhällspe­rspektiv och andra är mer personliga.

Vad kommer de som väntar på en hiphop-skiva säga?

– Jag tror att jag har passerat det att bry mig om vad folk tycker och tänker. Jag är musiker i grund och botten och det är naturligt att nosa i andra genrer. Men som sagt, även om det är en reggaeplat­ta är det fortfarand­e Ken Ring.

Finns Hässelby med?

– Självklart det är där jag kommer från och det märks alltid. Sen får man inte glömma att jag precis har flyttat ut från orten och jag är inte 21 och hetlevrad längre utan lever som en familjefar. ”Det är extremt bra gäster med på skivan som jag hyser stor respekt för”, säger Ken Ring.

 ??  ?? SLÄPPER NYTT.
SLÄPPER NYTT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden