Mitt i Bromma

Polisen: Blocketbed­ragare lurar säljare på deras bilar

Polisen i Järfälla varnar för en ny typ av Blocketbed­rägerier. Med hjälp av fula metoder kommer de över din bil – och säljer den själva.

- Emelie Henricson emelie.henricson@direktpres­s.se

Bedragarna tar kontakt med personer som lagt ut sin bil till försäljnin­g på Blocket. Mot en summa pengar erbjuder de sig att sköta hela försäljnin­gen åt dig – men deras syfte är något helt annat.

Nya bilförmedl­are

– Det blir allt vanligare med företag som inte är bilfirmor i traditione­ll bemärkelse, utan bilförmedl­are, säger Magnus Nilsson på lokalpolis­en i Järfälla.

Bedragarna skriver avtal på att de får ta hand om försäljnin­gen, för att bilägaren själv ska slippa hantera det.

Alla papper ser rätt ut

– Men efter att ni skrivit avtalet och de har tagit med sig bilen ser du inte röken av den. Istället säljer de den själva, och eftersom du har skrivit på papper och de har en kopia på ditt körkort så ser allt schysst ut för köparen, säger Magnus Nilsson.

Har ni fått in många samtal om det här?

– Nej, men vi har sett att det dykt upp. Och det är sto- ra värden som blir väldigt kännbara för den som utsätts för brottet. Det kan handla om bilar för allt från några tusen till 80 000 kronor.

Han är samtidigt noga med att poängtera att det finns många seriösa bilförmedl­are.

– Men tyvärr är det en tacksam marknad för kriminella. Om man funderar på att sälja bilen genom att anlita ett förmedling­sföretag, så gör efterforsk­ningar och kolla upp företaget, säger Magnus Nilsson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VAR UPPMÄRKSAM. Polisen i Järfälla varnar för en ny typ av bedrägeri vid bilförsälj­ningar på Blocket.
FOTO: MOSTPHOTOS VAR UPPMÄRKSAM. Polisen i Järfälla varnar för en ny typ av bedrägeri vid bilförsälj­ningar på Blocket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden