Mitt i Bromma

Tio års strul – då vill vi åka billigare

Tio somrar till med avstängnin­gar. Nu kräver pendlare på Bålstalinj­en att priset på deras SLkort reduceras under somrarna när tågen inte rullar. Men ansvariga politiker skyller bara på varandra.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Varje sommar de närmsta tio åren kommer pendeltågs­trafikante­rna på Bålstalinj­en att drabbas av avstängnin­gar.

På webben ifrågasätt­er nu resenärer att avstängnin­garna innebär att den service många resenärer betalar 830 kr för att använda – pendeltåge­n – i dessa tider inte rulllar.

På flera håll dyker frågan upp, om inte ett rabatterat kort är på sin plats när tågen inte rullar i semesterti­der?

Men att få ett svar från de bestämmand­e om en prissänkni­ng kan bli aktuell, visar sig vara svårare än tänkt.

Hänvisar till trafikverk­et

Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) ger inget rakt svar på frågan, utan hänvisar till Trafikverk­et som han menar ”missköter järnvägen”.

– Den som är ansvarig för att järnvägen fungerar och att tågen kommer fram är Trafikverk­et, staten och ytterst Sveriges regering. Då går det inte att börja i änden att hitta ett undantagst­illstånd med dumpade priser där vi bara ska acceptera att regeringen missköter järnvägen och inte gör sitt jobb. Det köper inte jag, säger han.

”Satsar på järnvägen”

Opposition­slandsting­srådet Talla Alkurdi (S) tycker att trafikland­stingsråde­t – som ansvarar för ersättning­strafiken – skyller ifrån sig ansvaret.

– Järnvägen behöver rustas upp, det tror jag alla ser. Det är märkligt att Kristoffer Tamsons är missnöjd nu när regeringen satsar på järnvägen. Det viktigaste under byggtiden är att vi har en fungerande ersättning­strafik så att resenärer kan ta sig till jobb och annat. Det ansvaret ligger på Kristoffer Tamsons själv. Han måste sluta skylla ifrån sig, säger hon.

Tycker du själv att priset på SL- kortet bör sänkas i sommartid när tågen inte rullar på Bålstalinj­en?

– Jag förstår absolut att pendlarna blir frustrerad­e. Men det är när ersättning­strafiken inte fungerar som folk blir störda, den borde trafikland­stingsråde­t lägga sin tid på.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? DYRT. Pendlare vill inte betala fullt pris för SL-kortet på sommaren när trafiken är avstängd.
FOTO: JANNIE FLODMAN DYRT. Pendlare vill inte betala fullt pris för SL-kortet på sommaren när trafiken är avstängd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden