Mitt i Bromma

Nytt samarbete ska hjälpa Stockholms alla gatubarn

Allt fler barn lever på Stockholms gator. Nu satsar staden på ett starkare stöd till barnen genom ett partnerska­p med flera frivilligo­rganisatio­ner.

- Patrik Wirén

Ingen vet exakt hur många det handlar om, men både politiker och polisen är överens. Det är fler ensamkomma­nde barn än tidigare som lever på gatan. Som ett svar på detta ingår den rödgrönros­a majoritete­n ett partnerska­p med Barnrättsb­yrån, Rädda Barnen och Stockholms stadsmissi­on.

– Även om organisati­onerna redan i dag gör ett bra arbete är det viktigt att också politiken går in och tar sitt ansvar. Vi har länge haft ett gott samarbete mellan myndighete­r och civilsamhä­llet och nu tar vi ytterligar­e ett steg med det här partnerska­pet, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), ledamot i socialnämn­den i Stockholms stad.

Ekonomiskt går socialförv­altningen in med 1 540 640 kronor för perioden 1 september – 31 december 2017 och därefter 5 888 920 kronor per år åtminstone fram till och med 2019. Organisati­onerna använder pengarna utifrån sina egna behov.

– Det kan handla om till exempel personalko­stnader och kompetensu­tveckling. Men det här är ett gemensamt åtagande med en lång- siktig finansieri­ng där vi både är partners och bidragsgiv­are.

Stadens samarbete med frivilligo­rganisatio­nerna omfattar en mängd insatser, exempelvis att trygga ungdomarna­s basbehov, erbjuda bra mötesplats­er och inte minst fungera som länk till myndighete­r.

– Många av barnen har lågt förtroende för myndighete­r och litar inte på vuxna, av mycket förståelig­a skäl. Då har istället civilsamhä­llet möjlighete­r att skapa relationer och jobba förtroende­byggande. Det är oerhört viktigt att vi inte ger upp på de här barnen.

 ?? FOTO: JESPER FRISK ?? SAMARBETE. Stockholms stad har inlett ett partnerska­p med Barnrättsb­yrån, Rädda Barnen och Stockholms stadsmissi­on.
FOTO: JESPER FRISK SAMARBETE. Stockholms stad har inlett ett partnerska­p med Barnrättsb­yrån, Rädda Barnen och Stockholms stadsmissi­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden