Mitt i Bromma

VAR F*N ÄR JOMPA?

Brommaplan, Abrahamsbe­rg och Äppelviken. Vad har de gemensamt? De är alla kända områden i Bromma. Men testa att säga Johannesfr­ed till någon. Då möts du ofta av ett frågetecke­n. Här är en guide till Brommas mest bortglömda område.

- Text: Ellinor Prawitz | Foto: Mikael Andersson

Vår reporter Ellinor Prawitz letar reda på Brommas mest anonyma område.

Johannesfr­ed, du vet? Inte? Jo, precis vid Ulvsunda slott, på väg mot Bromma flygplats? Nähä? Efter att bott i Johannesfr­ed i snart tre år har jag hittat på alla möjliga sätt att beskriva var området ligger. För trots att delar av Johannesfr­eds bostadshus har dryga 70 år på nacken verkar det fortfarand­e vara relativt okänt, även bland Brommabor.

Är det bara jag som upplever att jag bor i Brommas mest anonyma område? Nej då, visar det sig när vi stoppar de första Johannesfr­edsbor vi möter.

– Jag kan hålla med. Det har nog blivit så lite på grund av hur kommunikat­ionen har varit hit och att det ligger som mitt emellan Bromma och Solna, säger Gun Magnusson.

Hon har bott i Johannesfr­ed sedan 1996. Innan dess bodde hon i grannområd­et Riksby.

– Jag hade ingen aning om att Johannesfr­ed fanns då, erkänner hon.

Numer är hon själv också fantasiful­l när hon förklarar för andra var hon bor.

– Jag brukar säga mitt emot City gross och Bauhaus, innan bron till Solna, säger hon.

Storsatsni­ng på området

Riktigt charmiga referenspu­nkter alltså, man kan nästan se hur Brommas mäklarbyrå­er trycker copy paste till sina mäklaranno­nser i detta nu.

Faktum ä ratt Johannes fredsborna s känsla av att vara bortglömda fick Brommas politiker att göra en storsatsni­ng på området för ett par år sen. Boende bjöds in till workshops för att berätta vad de skulle vilja se i sitt område. Om det satte Johannesfr­ed på Brommakart­an går förstås att diskutera. Men man kan ju tycka att tvärbanest­ationen med namnet ”Johannesfr­ed” som öppnade för fyra år sen borde ha gjort det.

Men inte verkar det ha hjälpt Herman Magnusson, 19, som är uppvuxen i Johannesfr­ed. Han hade sitt eget sätt att peka ut sitt område när han gick på Bromma gymnasium.

– Många där kom från Minneberg. Då kunde man säga: ”om du tittar snett över vattnet från Minneberg, där bor jag”, säger han.

”Snett från Minneberg” alltså. Nej, det duger inte. Man hör väl aldrig en Ålstensbo säga, ”du vet, precis bredvid Äppelviken”. Även Jompabor måste väl kunna peka ut sitt område utan att behöva referera till ett annat.

”Vad är det?”

Vi bestämde oss för att göra ett test för att söka svar på om Johannesfr­ed verkligen är Brommas blinda fläck. Laddade med en karta över Bromma tog vi oss till Brommaplan och ställde helt enkelt frågan: Vet du var Johannesfr­ed ligger?

Alla oroliga Jompabor kan andas ut. Vi verkar faktiskt inte ha gått under allas radar totalt. I vår stora enkätunder­sökning på fyra personer visste faktiskt 50 procent var Johannesfr­ed ligger och kunde med ganska god precision peka ut det på kartan.

– Man går bara till Lillsjön och så rakt fram. Jag promenerar ofta dit, säger Ahmed Saleh som bott vid Brommaplan i sju år.

Men han tillägger att det dröjde innan Johannesfr­ed blev känt för honom.

– Först var det verkligen ”Johannesfr­ed, vad är det”?, säger han.

Så antingen får vi Johannesfr­edsbor kanske göra något nu som sätter Jompa i rampljuset ordentligt. Eller så får vi gilla att vara området ”precis innan bron till Solna”. För kanske är det inte fy skam att vara lite vid sidan av ibland. Kanske är det som en läsare skrev på Bromma Tidnings Facebooksi­da i veckan: ”Anonymt och bäst. Johannesfr­ed.”

Först var det verkligen ’Johannesfr­ed, vad är det’?

 ??  ??
 ??  ?? HÄR! Ta en sväng förbi Johannesfr­ed någon gång.
HÄR! Ta en sväng förbi Johannesfr­ed någon gång.
 ??  ?? BEROR PÅ LÄGET. ”Det har nog blivit så lite på grund av hur kommunikat­ionen har varit hit och att det ligger som mitt emellan Bromma och Solna”, säger Johannesfr­edsbon Gun Magnusson, här tillsamman­s med sonen Herman Magnusson.
BEROR PÅ LÄGET. ”Det har nog blivit så lite på grund av hur kommunikat­ionen har varit hit och att det ligger som mitt emellan Bromma och Solna”, säger Johannesfr­edsbon Gun Magnusson, här tillsamman­s med sonen Herman Magnusson.
 ??  ?? SVÅRBESKRI­VET. ”Det är inte så många som vet, jag brukar säga ’mot Bromma flygplats, vid Stora Mossen’”, säger Anna Magnusson som bor i Ulvsunda slottspark. Här med sönerna Ludvig 3 år och Otto 11 månader.
SVÅRBESKRI­VET. ”Det är inte så många som vet, jag brukar säga ’mot Bromma flygplats, vid Stora Mossen’”, säger Anna Magnusson som bor i Ulvsunda slottspark. Här med sönerna Ludvig 3 år och Otto 11 månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden