Mitt i Bromma

Barnen satte press på politikern­a

Bromma stadsdelsn­ämnds första sammanträd­e efter sommaruppe­hållet inleddes med ett helt nytt åldersspan­n på åskådarna.

- Ellinor Prawitz

Efter ett långt sommaruppe­håll verkade Brommas politiker sugna på att återigen ta plats i Alviks medborgarh­us förra torsdagen. Det var nog länge sen som så många punkter väckte diskussion.

Kanske ville de, i alla fall till en början, också visa kvällens yngsta åskådare hur ett nämndmöte kan gå till. På plats fanns nämligen fyra Brommabor som nyss börjat årskurs sex som nu ville läsa upp sitt medborgarf­örslag.

Förslaget handlade om en liten yta vid Smedslätts­kolan som idag används som cykelställ men som fungerar dåligt.

– Vi tänkte att man kanske kunde rusta upp cykelställ­et vid skolgården med lite tak och plattor på marken, för just nu är marken väldigt ojämn, sa Polly Bucknell.

Att ställa sig upp inför nämnden och resten av publiken kändes både lite pirrigt och roligt. Mest oroliga var de för att säga något fel. Men Peter Dacke, enhetschef på Bromma stadsdelsf­örvaltning berömde eleverna för ett mycket imponerand­e föredrag.

– Det dröjer kanske ett par månader, men ni kommer få ett besked, lovade han.

Efteråt kände sig alla fyra eleverna nöjda.

– Det här kan man nog göra fler gånger, det verkade som att de tog det på allvar, sa William Junbrink Skrtic.

Remiss om nya stadsdelar

Kvällens heta potatis var ett remissvar på motionen från Moderatern­a i kommunfull­mäktige om att slå ihop Stockholms 14 stadsdelar till 5 stycken jättestads­delar. I förslaget skulle i så fall Bromma bilda stadsdel ihop med bland annat Hässelby-Vällingby och Spånga-Tensta.

– Vi är inte jätteoroli­ga för den här motionen Moderatern­a har lagt med tanke på att ni är väldigt ensamma om det och troligen kommer fortsätta vara det. Den gigantiska omorganisa­tionen det skulle betyda för hela staden är ett otroligt resursslös­eri, sa Lillemor Samuelsson (V).

Vänsterpar­tiet la därmed ett särskilt uttalande till remissvare­t för att ”försöka slå hål på några av de myter Moderatern­a försöker sprida runt sig med den här motionen”.

Fler papperskor­gar

Även Socialdemo­kraterna, med Johan Heinonen i spetsen, sällade sig till det uttalandet.

– Äsch då, jag trodde du skulle ansluta dig till oss, svarade Jan Tigerström ( M), skämtsamt. Kvällens efterlysni­ng kom från en medborgare som varmt berömde den nya parken vid Alviks strand men som undrade varför man inte satt upp fler papperskor­gar i Alvik, längs med Gustavslun­dsvägen.

– Jag önskar innerligt att ni ser till att det blir gjort. Det finns många bänkar men inga papperskor­gar, sa medborgare­n.

Förvaltnin­gen tog med sig förfrågan.

Kvällens förhoppnin­g kom från Liberalen Per Hammar som lyfte förslaget om ett utegym vid Ängby tennisklub­b.

– Det är en alldeles utmärkt liten yta där som föreslagit­s. Det får plats ett utegym modell mindre, sa han.

– Det beror lite på, det har kommit flera förslag. Ska det vara ett stort, gym eller ett litet, vad är en vettig placering och så vidare? Vi får återkomma, svarade enhetschef­en Peter Dacke. Polly Bucknell, Vera Mogensen, Victor Johnson och William Junbrink Skrtic var på nämndmöte för första gången.

 ??  ?? PREMIÄR.
PREMIÄR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden