Mitt i Bromma

Ville ha brygga – fick ett stort ”träshabrak”

I topp på Johannesfr­edsbornas önskelista 2015 stod en badplats. Två år efter en ambitiös medborgard­ialog har det byggts ett antal trädäck i gräset – som ingen gillar. Nu erkänner politikern­a sitt misslyckan­de.

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@ direktpres­s.se

Satsningen på medborgard­ialog i Johannesfr­ed 2015 skulle leda till ett trevligare och mer levande område enligt de boendes önskemål. Flera vuxna deltog i workshops på kvällstid och elever och lärare på Ulvsundask­olan engagerade­s. Allt kokades ner till ett antal idéer som alla Johannesfr­edsbor fick vara med och rösta om.

Bad, eller åtminstone närhet till vattnet var det som toppade. Nu, två år senare har det byggts ett antal däck i trä i området.

– Vi var många som ville ha solbryggor, mötesplats­er vid vattnet – som i Traneberg och Minneberg. I stället fick vi träschabra­k där det inte är särskilt mycket sol, och de ligger inte ens vid vattnet utan i gräset på andra sidan strandprom­enaden, säger Una Kjällquist.

Hon deltog i dialogen för två år sedan och är besviken. Och hon är inte ensam. Vi tar en promenad genom området med henne och två andra Johannesfr­edsbor, Annika Engellau och Yvonne Skogsberg.

De vill att stadsdelen tar bort trädäcken. Yvonne Skogsberg har samlat in 55 underskrif­ter från grannar som håller med.

– De är anskrämlig­t fula och obekväma att sitta på. Det är nästan aldrig någon som använder dem, säger Annika Engellau.

– Vi vill ha bryggor i vattnet och möbler där folk kan sitta och umgås som är estetiskt tilltaland­e. Som de nya sittgruppe­rna i Alviks strand, det ska vara snyggt snyggt snyggt! säger Yvonne.

Cecilia Obermüller (MP) är ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd och hon känner väl till kritiken.

– Vi prickade väl inte helt rätt där och det är klart man ska lyssna på folk. Trädäcken kommer kanske tas bort eller flyttas, något kommer att hända med dem i alla fall, säger hon.

Ska få sin brygga

Nästa sommar kommer Johannesfr­edsborna i alla fall att få den efterlängt­ade bryggan i vattnet. Men någon formell badplats blir det inte.

– Det är alltid en prioriteri­ng. Ett officiellt bad kostar mycket att driva. Då ska det finnas toaletter och tas vattenprov­er regelbunde­t. Men det kommer att finnas en stege från bryggan så att man enkelt kan ta sig upp om man bestämmer sig för att hoppa i, säger Cecilia Obermüller.

Una Kjällquist tycker att det är dåligt att de boende inte fått någon återkoppli­ng från stadsdelen om vad som planeras i Johannesfr­ed, något politikern­a själva underströk var ett viktigt steg i processen.

– Nyligen sattes det upp skyltar på en av lekplatser­na att den ska renoveras nästa år och det är ju bra. Men det är inte okej att ta folks tid och sen inte återkomma, säger hon.

Får tycka till

Nu i oktober kommer dock Johannesfr­edsborna att bjudas in till samråd för att tycka till om områdets framtid, eftersom stadsdelen ska ta fram ett områdespro­gram för Johannesfr­ed.

Men var det inte det dialogen 2015 gick ut på? Vad blir skillnaden nu?

– Projektet för två år sedan var ett bra startskott och ledde till att det började hända saker i området. Men det var inte ett officiellt samråd. Nu blir det en formell process där förvaltnin­gen kommer att ta med delar av inspelen från 2015 i sina förslag och så får folk tycka till om dem, säger Cecilia Obermüller.

”Önskemålet var att komma nära vattnet men denna ligger uppe i gräset på andra sidan gångbanan”, säger Una Kjällquist.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÖNSKEMÅL. 55 personer har skrivit under på att de nya trädäcken i Johannesfr­ed borde tas bort. ”Vi vill ha byggor i vattnet, inte på gräsmattan”, säger Una Kjällquist. Här med Yvonne Skogsberg och Annika Engellau.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÖNSKEMÅL. 55 personer har skrivit under på att de nya trädäcken i Johannesfr­ed borde tas bort. ”Vi vill ha byggor i vattnet, inte på gräsmattan”, säger Una Kjällquist. Här med Yvonne Skogsberg och Annika Engellau.
 ??  ?? MALPLACERA­D.
MALPLACERA­D.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden