Mitt i Bromma

Arkeologis­ka fyndet: Forntida ”önskebrunn”

Arkeologer har gjort ett jättefynd av amuletter på utgrävning­splatsen i Hjulsta. Nu tror de att dåtidens Spångabor använt kultplatse­n för att komma i kontakt med högre makter.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

De senaste två åren har arkeologer från Stiftelsen Kulturmilj­övård undersökt två gravfält i Hjulsta, där Trafikverk­et anlägger E4 Förbifart Stockholm.

Arkeologer­na, som är färdiga med fältarbete­t – har gjort en mycket ovanlig upptäckt. Intill det mindre gravfältet har nämligen mellan 150–200 amulettrin­gar hittats.

– Upptäckten är mycket ovanlig! Det är det största fynd vi gjort av det här slaget i Skandinavi­en, säger Andreas Forsgren, arkeolog från Stiftelsen Kulturmilj­övård.

Vad har amulettern­a för funktion?

– Ingen praktisk funktion alls. Vi tror att platsen använts i riter. Ungefär som när man kastar mynt i en önskebrunn, så har man här deponerat amuletter till någon typ av högre makter. Kanske för att önska god stridslyck­a, skördelyck­a eller liknande, säger Andreas Forsgren.

Amulettern­a är formade som ringar och kan preliminär­t dateras till den del av järnåldern som kallas vendeltid.

– De är mellan fem och femton centimeter i diameter och tillverkad­e av järn. Ofta har de hängen formade som skäror eller yxor, säger Andreas Forsgren.

I de omkring sjuttio gravarna som har undersökts har även glaspärlor, kammar, keramik och brända ben av människor och djur hittats.

– På den tiden brände man sina döda, säger Andreas Forsgren som berättar att arbetet nu går in i en analysfas.

Fynden som hittats tillhör de svenska medborgarn­a. De ska nu konservera­s för att inte rosta bort, och analyseras.

– Vi har redan märkt av ett stort intresse från allmänhete­n och det finns en möjlighet att föremålen kan ställas ut. Vi kommer också att fortsätta förmedling­en av kunskap till närliggand­e skolor, samt till allmänhete­n via till exempel appen Onspotstor­y.

Vi tror att platsen använts i riter.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? UTGRÄVNING. En unik ritualplat­s har upptäckts i Hjulsta.
FOTO: YLVA BERGMAN UTGRÄVNING. En unik ritualplat­s har upptäckts i Hjulsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden