Mitt i Bromma

Polisen varnar nu för en våg av instagramr­ån

I tisdags utsattes en ungdom för ett knivrån vid Spånga IP. Enligt polisen handlar det om ett så kallat instagramr­ån där förövaren lurar till sig offret genom en säljannons på Instagram.

- Evelina Hertz

På tisdagseft­ermiddagen knivrånade­s en ungdom på sina kontanter av två-tre gärningsmä­n vid Spånga IP. Enligt polisen ska offret inte ha skadats fysiskt.

– Gärningsmä­nnen beskrivs som 17-18 år, säger Joakim Lindell, operativ samordnare på Järvapolis­en.

Enligt honom rör det sig om ett så kallar ”Instagramr­ån” där förövaren lurar till sig offret genom en säljannons på Instagram. Det handlar ofta om telefoner eller kläder.

– Det här förekommer främst i ungdomsvär­lden. Offren blir ofta lurade till gärningspe­rsonernas hemmaplan där de har bra kontroll och känner till flyktvägar­na, säger Joakim Lindell.

Den här typen av rån tenderar att gå i vågor och polisen varnar nu för att fler ungdomar kan bli utsatta i Spånga.

– Händelsen i går (läs i tisdags) är bland de första men vi är medvetna om att det här kan vara starten på fler. Därför är det jättevikti­gt att vi når ut till föräldrar och att de är medvetna om det här.

Förutom rånrisken kan också den här typen av annonser som dyker upp i sociala medier leda till att man själv begår ett häleribrot­t om man köper något som är stulet.

– Är det en annons med en jacka för 2000 kronor, som egentligen kostar 8000 kronor, ska man bli misstänksa­m, säger Joakim Lindell.

När den här tidningen gick i tryck var ingen gripen.

Offren blir ofta lurade till gärningspe­rsonernas hemmaplan där de har bra kontroll och känner till flyktvägar­na.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? INSTAGRAMR­ÅN. En ungdom har blivit knivrånad vid Spånga IP i veckan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON INSTAGRAMR­ÅN. En ungdom har blivit knivrånad vid Spånga IP i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden