Mitt i Bromma

Här syns mest nazipropag­anda

Trots att det är extremt mycket nazister i nyheterna just nu visar ny statistik att den nazistiska propaganda­n i Stockholm minskat. Hittills i år har 21 anmälninga­r gjorts mot stötande klotter i Västerort.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

För ett år sedan ökade nazistakti­onerna i Stockholm. Det handlade om klistermär­ken som hyllar Hitler, klottrade hakkors, och schablonsp­rayade budskap som ” vakna” och ”Nationalso­cialistisk zon”.

Ofta stod det militanta nationalso­cialistisk­a partiet Nordiska Motståndsr­örelsen (NMR) som avsändare.

Men färska siffror från Trafikkont­oret visar att mängden nazistprop­aganda på våra gator drastiskt minskat under de senaste 12 månaderna.

Mest i Blackeberg

Hittills i år har Trafikkont­oret, som sköter saneringen av sådant här, tagit emot ärenden angående klotter med stötande natur, en majoritet av dem i Söderort. I Västerort är siffran hittills i år anmälninga­r, där flest – fyra stycken – gjorts i Blackeberg.

21 171

Samma siffra den här tiden förra året var

även då med kraftig tyngdpunkt på Söderort. Totalt landade på anmälninga­r. Det var en rejäl ökning från då det inkom anmälninga­r.

stycken, 144 2016 2015 Snoppar i statistike­n 301 395

Trafikkont­oret bokför inte just nazistisk propaganda på ett eget konto. Under paraplyet ”akuta ärenden av stötande natur” ryms såväl nationalso­cialism som snoppar kluddade i en lekpark och ”Emma är en hora” skrivet på en vägg.

– Men vi ser att nazistisk propaganda gäller majoritete­n av ärendena. Men ja, det stämmer att siffrorna gått ner och vi hoppas att det fortsätter åt det hållet, säger AnnCharlot­te Österberg på Trafikkont­oret.

Efter att en anmälan kommit in via stadens hemsida behandlas den. Om klottret bedöms som stötande och akut ska en sanerare vara på plats inom tre timmar. Du kan anmäla nazistklot­ter här eller via mobilappen Tyck till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden