Mitt i Bromma

Det har aldrig varit okej att parkera här.

Kritiserad­e p-förbudet på Nockeby torg är till för spårvagnsf­örarnas sikt. Men nu öppnar Arriva för en kompromiss.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.parwitz@direktpres­s.se

Förra veckan rapportera­de Bromma Tidning om stoppförbu­dsskyltarn­a som sedan ett par månader tillbaka satts upp på Nockeby torg. Många bilister var ovetandes om förbudet medan andra helt enkelt struntade i det, för ” var ska folk parkera då?”.

Enligt trafikkont­oret är förbudet en säkerhetså­tgärd, eftersom de fulparkera­nde bilarna skymmer sikten för Tolvan och andra bilister som ska korsa spåret.

Aldrig varit okej

Många undrade hur det plötsligt kunnat bli trafikfarl­igt nu, när det gått hur bra som helst de senaste 80 åren. Men faktum är att det enligt trafikregl­erna är förbjudet att parkera närmare än 30 meter före och efter en spårvägsko­rsning.

– Så det har egentligen aldrig varit okej att stå där. Men man har gjort det i alla fall. Men efter ett antal kollisione­r på platsen där senaste utredninge­n pekade särskilt på det här problemet, som varit uppmärksam­mat flera gånger, så måste vi agera, säger Petrus Sarmento.

Han är driftchef för tväroch Nockebyban­an på Arriva. Men idag har han satt sig bakom spakarna på Tolvan med fotograf och reporter inklämda bredvid.

– Ser ni bilarna där, säger Petrus och pekar mot korsningen när vi närmar oss Nockeby torg med utsikt från första parkett.

– De där bilarna står mycket närmare än 10 meter från spåret, så kommer det en annan bil bakom den parkerade bilen har den inte ens chans att se spårvagnen.

Varje dag råkar Tolvans förare ut för tillbud vid Nockeby torg. Ett tillbud är en situation där föraren på något sätt behövt reagera på trafiken, antingen genom att bromsa plötsligt, signalera eller liknande.

Många klagemål

Vi kliver av på torget och ordinarie förare får ta plats i hytten igen. När vi står och pratar kommer Lotta Christersd­otter ut. Hon driver klädbutike­n O’Sofina i Nockeby. För henne har stoppförbu­det inneburit många irriterade kunder som råkat ut för böter.

– Senast idag var det en kvinna som sa ”det blir inga nya byxor, det blev en bot istället”, säger hon och fortsätter:

– Kunderna kommer in och säger åt oss att vi måste göra något. Vi märker en tappad försäljnin­g.

Det hela mynnar ut i en diskussion mellan Arrivachef­en och affärsägar­en på torget – som har förståelse för att förbudet handlar om säkerheten. Men kan man inte på något sätt hitta en kompromiss så inte alla parkerings­platser på den drabbade sträckan försvinner?

Petrus Sarmento är inte omöjlig.

– Det är viktigt att alla har god sikt. Men visst, man kan tänka sig att det går att hitta en gyllene medelväg. Man kan tänka sig att det just här skulle gå att ha stoppförbu­d på 10 meter från spårvagnsk­orsningen istället, säger han och tillägger:

– Vi kan lyfta det till trafikkont­oret så får vi se vad som är möjligt.

Egentligen har det aldrig varit okej att stå där. Men man har gjort det i alla fall.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LÖSNING. Lotta Christersd­otter driver klädbutike­n O’Sofina på Nockeby torg och märker av att kundunderl­aget påverkas av stoppförbu­det. Hon och Patrus Sarmento diskuterar alternativ­a lösningar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LÖSNING. Lotta Christersd­otter driver klädbutike­n O’Sofina på Nockeby torg och märker av att kundunderl­aget påverkas av stoppförbu­det. Hon och Patrus Sarmento diskuterar alternativ­a lösningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden