Mitt i Bromma

Nya t-banestatio­ner i Västerort

Nya tunnelbane­stationer i Viksjö, Bromsten och Nälsta? Det tycker Stockholms handelskam­mare som vill att 22 nya stationer ska byggas i länet – så snart som möjligt.

- Sofia White Stella Papapanagi­otou

Stockholms handelskam­mare vill att tunnelbane­nätet utökas med 22 nya tunnelbane­stationer, vilket DN först rapportera­de i veckan. Och det är bråttom, menar handelskam­maren, eftersom Stockholms­regionen växer med 40 000 personer varje år.

– I Oslo och Köpenhamn har man ringlinjer som avlastar systemet. I Stockholm har vi ett system som inte är så smart. Alla linjer går mot mitten av staden, säger Daniella Waldfogel, näringspol­itisk expert på Stockholms handelskam­mare.

För att inte så många resenärer ska behöva passera centrum föreslår de tvärförbin­delser i norr och söder som skär genom andra tunnelbane­linjerna.

I Västerort föreslås en tvärförbin­delse från Vällingby och Spånga mot tunnelbana­ns röda linje norrut, mot Danderyds sjukhus eller Mörby centrum – med en ny station i Nälsta och en i Bromsten.

Vill förlänga blåa linjen

Nästa år startar bygget av en förlängnin­g av Akallalinj­en till Barkarby. Handelskam­marens rapport innehåller en idé om att också förlänga blå linje från Hjulsta till Barkarby station, och sedan vidare till en helt ny t-banestatio­n i Viksjö.

Claes Thunblad (S), kom- munstyrels­ens ordförande i Järfälla är mycket positiv.

– Det vore jättebra! Den länken skulle ”läka ihop” blåa linjens två delar, säger han.

Handelskam­maren har använt en modell för att uppskatta hur många nya bostäder som skulle kunna byggas i anslutning till de nya stationern­a.

Totalt 200 000 nya bostäder i länet, utöver de 250 000 bostäder som kommunerna redan planerat för. I Nälsta skulle det innebära 11 000 nya bostäder. I Bromsten 3 500 bostäder.

Jan Valeskog (S), exploate- ringsnämnd­ens ordförande i Stockholms stad, vill titta närmare på rapporten innan han säger något om möjlighete­rna att förtäta.

– Först fokuserar vi på de projekt som ligger före i ordningen. Men vi tycker det är bra att förslaget öppnar upp för en diskussion om tunnelbana­n, säger Jan Valeskog (S).

Daniella Waldfogel menar att förslaget ska ses som ett av flera tänkbara scenarion.

När tänker ni er att de nya stationern­a ska byggas?

– Många av de linjer vi föreslår är en förlängnin­g av utbyggnade­rna i Sverigeför­handlingen som beräknas öppnas för trafik runt 2035. Först därefter kan utbyggnade­n bli av, säger Daniella Waldfogel.

I Stockholm har vi ett system som inte är så smart.

 ??  ??
 ?? KARTA: STOCKHOLMS HANDELSKAM­MARE ?? TVÄRS ÖVER. Stockholms handelskam­mare vill se flera nya tvärförbin­delser i t-banenätet.
KARTA: STOCKHOLMS HANDELSKAM­MARE TVÄRS ÖVER. Stockholms handelskam­mare vill se flera nya tvärförbin­delser i t-banenätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden