Mitt i Bromma

De lever i en gångtunnel i Vällingby

Dagtid är det Grimstaele­vernas väg till skolan. Kvällstid har det varit hem för flera hemlösa EU-medborgare. Efter signaler från skolan om att det skapat oro bland barnen har nu EU-migrantern­a flyttat. Vi besökte dem tillsamman­s med stadens EU-team.

- Evelina Hertz

Västerbron, torsdag klockan 21.30. Robert Dragan och Jorge Castellon, från stadens EU-team, är på väg från kontoret på Södermalm till en gångtunnel i Vällingby.

De jobbar med uppsökande verksamhet som riktar sig till hemlösa EU-medborgare och tredjeland­smedborgar­e.

– I den mån det går ska vi ta reda på hur många de är, var de är och hur de mår, säger Jorge Castellon.

Ikväll ska de besöka en grupp som bosatt sig i en gångtunnel i Vällingby. Tills för en vecka sen sov de i en närliggand­e tunnel som går under Bergslagsv­ägen, mellan Vällingby och Grimsta.

Där passerar barn på väg till Grimstasko­lan och enligt skolans rektor Marita Svahn har många tyckt att det varit obehagligt att gå förbi dem.

– Flera barn och föräldrar har uttryckt en oro över att barnen inte vågar gå igenom tunneln. Jag kontaktade EUteamet som svarade jättebra på det. Nu har jag inte hört något från några elever eller föräldrar den senaste veckan, säger Marita Svahn.

”Vi pratar med dem” En del av EU-teamets jobb är att åka till bosättning­ar och prata med EU-medborgare efter att skolor eller andra myndighete­r hört av sig.

– Vårt jobb är inte att köra iväg EU-medborgarn­a från sina bosättning­ar. Men vi kan prata med dem, säger Robert Dragan.

Framme vid gångtunnel­n träffar vi fem personer som har bäddat ner sig under sina täcken. Robert och Jorge går fram och ett samtal bryter genast ut. De känner varandra väl vid det här laget. Robert tolkar när vi presentera­r oss.

– Åh, Evelina. Det heter min treåriga dotter också, säger en kvinna som heter Ilica.

Hon och hennes man Peges har sex barn i åldrarna 3, 7,8, 9,11 och 12 år. Barnen är hos en kusin i Babadag, en del av Rumänien där många turkiska romer bor.

– Vi brukar vara här tvåtre månader i taget. Sen åker vi hem ett par veckor beroende på hur länge pengarna räcker, säger Peges.

De säger att de flyttade till den här tunneln efter att EUteamet berättat att barnen på Grimstasko­lan inte vågade gå förbi dem på väg till skolan.

– Vi visste inte om att skolan låg där innan de berättade det för oss, säger Ilica.

”Köper mat och kläder” Nätterna spenderar de på sina madrasser. När de vaknar packar de ihop och gömmer sina saker för att gå till Vällingby och tigga.

Robert berättar att många använder pengarna de tigger ihop för att bygga eller bättra på sitt hus hemma i Rumänien. Men för Peges och Ilica

räcker inte pengarna så långt.

– Vi använder dem för att köpa mat och kläder till barnen, säger Peges.

Hur känns det för er att ligga och sova här, där många går förbi?

– Det funkar, det är ingen som stör oss. Men ibland kommer ungdomar hit och gasar med sina mopeder så att vi vaknar, säger Ilica. Slutar de om ni säger till?

– Nej, då blir det ännu värre.

I tunneln möter vi också Iordanica, som är här tillsamman­s med sin svärmor Atusa. Robert upptäcker att Iordanica fyller 23 år om tre dagar. Hon själv vet inte om det och ler när Robert förklarar för henne. Iordnacias två barn, tre och åtta år gamla, är hemma i Babadag med sin pappa.

– Han tjänar inte lika mycket pengar som jag så han får vara hemma. Det är lättare för kvinnor att tigga, säger Iordanica.

Iordanica berättar att hon kan få ihop mellan 200-300 kronor om dagen. I Rumänien ligger lönen för ett lågavlönat arbete på omkring 2000 svenska kronor i månaden, enligt Robert.

Gruppen pockar på Roberts och Jorges uppmärksam­het och de bestämmer att de ska komma tillbaka imorgon.

– Vi kan inte prata med dem när ni är med på grund av sekretess. Men det är ingen fara, det är inget akut utan handlar mest om hemlängtan, säger Robert.

Hemlösa som är minderårig­a Tillbaka i bilen antecknar Jorge att Iordanica behöver en jacka och skor, det är kallt ute.

– För mig är det extra känsligt när vi träffar på barn eftersom jag själv är förälder. Vi träffar minderårig­a då och då, säger Robert.

– Men bilden är inte alltid så enkel. Det händer att vi träffar någon som är 14-15 år som själv har barn hemma i Rumänien att försörja, lägger Jorge till.

Stockholm stad har nolltolera­ns när det gäller minderårig­a hemlösa. EU-teamet samarbetar med socialtjän­sten i Rumänien och kontaktar dem när de träffar minderårig­a på Stockholms gator. De möter upp på flygplatse­n när de kommer hem till Rumänien igen.

– Många tror att det inte finns en socialtjän­st i Rumänien. Problemet är att många av dem som de riktar sig till är utomlands. De har inte funnits lika länge som socialtjän­sten i Sverige så det är orättvist att jämföra våra verksamhet­er, säger Jorge.

Om tiggeri borde förbjudas eller inte är en debatt som blossar upp med jämna mellanrum. Jorge tror inte att ett förbud är lösningen.

– Det skulle kanske få bort dem från gatorna men antagligen skulle andra problem dyka upp istället, säger Jorge. Så finns det någon lösning?

– Det är inte vårt uppdrag att komma på en lösning utan det är en politisk fråga. Vårt uppdrag är att hitta personer som är utsatta och se till att de inte far illa, säger Robert.

Det händer att vi träffar någon som är 14–15 år som själv har barn hemma i Rumänien att försörja.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? EN KLUVEN FRÅGA. ”Jag vågar inte svara på frågan om man ska ge pengar eller inte. Ibland tänker jag ’nej’ och nästa dag ger jag själv pengar”, säger Jorge Castellon (t v). Med kollegan Robert Dragan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON EN KLUVEN FRÅGA. ”Jag vågar inte svara på frågan om man ska ge pengar eller inte. Ibland tänker jag ’nej’ och nästa dag ger jag själv pengar”, säger Jorge Castellon (t v). Med kollegan Robert Dragan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden