Mitt i Bromma

Beskedet: Alla nyanlända i staden har fått en bostad

I år ska Stockholm ge tak över huvudet åt 2 858 nyanlända Stockholma­re. En siffra man nu ser ut att klara av, utan lösningar som sovsalar.

- Ellinor Prawitz

Sovsalar i gympahalla­r och andra temporära lösningar. Det har varit ett febrilt arbete för att lösa bostäder åt de nyanlända personer som kommit, och fortsätter att komma, till Stockholm.

I år ska Migrations­verket totalt anvisa 2 858 personer med uppehållst­illstånd till Stockholm. Hittills har 2 360 personer kommit till staden. Siffror från sista september visar att alla nu har försetts med plats i genomgångs­bostäder av en mer permanent karaktär, det vill säga, inga fler sovsalar. Men för alla bostäder gäller korttidsko­ntrakt, hyresavtal­en är på en månad i taget med en månads förlängnin­g.

– Så nu har vi lite andrum. Nu jobbar socialförv­altningen med att titta över så man har en optimal fördelning av de boende, säger Anna Mölgård, stadens samordnare av bostäder för nyanlända.

De nyanlända har bland annat placerats i uttjänta äldreboend­en som Vinter- tullen på Södermalm, gamla vårdhem som Råcksta sjukhem, vandrarhem och det hittills enda byggda modulhuset i Fagersjö.

Kommer ni lyckas hitta en bostad åt de återståend­e 498 personerna innan årets slut?

– Ja, det gör vi. Till exempel sjunker efterfråga­n på hvb-hem (hem för ensamkomma­nde barn reds. anm), så där finns det också möjlighet att flytta in nyanlända. Så vi är förhoppnin­gsfulla. Det är en otroligt mycket bättre situation än vad det var för ett år sen, säger Anna Mölgård.

 ??  ?? RÅCKSTA SJUKHEM. Ett av de ställen i staden där nyanlända fått tak över huvudet.
RÅCKSTA SJUKHEM. Ett av de ställen i staden där nyanlända fått tak över huvudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden