Mitt i Bromma

Stockholm tar ett nytt steg mot dieselförb­ud

Dieselfria miljözoner i Stockholms innerstad är ännu ett steg närmare att bli verklighet. Majoritete­n i stadshuset har nu skrivit in frågan i nästa års budget.

- Clarence Frenker

Nu dras snaran åt ytterligar­e mot dieselbila­rna i Stockholm. När majoritete­n i stadshuset på onsdag presentera­r sin budget för 2018 har frågan om miljözoner skrivits in, vilket innebär att arbetet mot ett dieselförb­ud i Stockholm nu börjar på allvar. Något som Aftonblade­t först kunde berätta.

– Det vi gör är att vi för budgeten nästa år skriver in att vi ska arbeta med frågan tillsamman­s med trafiknämn­den och miljö- och hälsoskydd­snämnden. Det innebär att så fort regeringen släpper förordning­stexten och vi vet vad det står i den och vilka gränser vi ska sätta går arbetet igång i staden hur man kan implemente­ra det här, säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Frågan om Sveriges kommuner ska införa miljözoner behandlas just nu av Regeringen och en så kallad förordning­stext håller på att tas fram.

Avgränsade områden

I Stockholm har två miljözoner föreslagit­s av Transport- styrelsen: En mindre i Gamla stan där endast el- och laddhybrid­er tillåts. Den andra zonen omfattar hela Stockholms innerstad i vilken alla dieselbila­r som inte har den senaste reningen (Euro 6) ska förbjudas.

Men exakt hur miljözoner­na det ska se ut är något som Stockholms stad själva ska utreda framöver.

”Vi klarar inte målen”

– Målsättnin­gen är att få ner kväveoxidh­alterna i Stockholm. Vi vet att de är mycket höga. Vi klarar inte målen alls i stan, vi slog i taket på Hornsgatan redan i februari. Vi klarar inte ens EU:s miljönorm, säger Daniel Helldén, och pekar på flera hälsofaror som skulle kunna minskas med ett dieselförb­ud:

– Kväveoxide­r är hälsoskadl­iga för folk som har astma och alla som har hjärtkärls­jukdomar påverkas av detta. Vi har flera dödsfall på grund av detta varje år. Så målsättnin­gen är att få bort de mest miljöskadl­iga bilarna, åtminstone dieselbila­rna från de platser vi pekar ut, säger han.

Hur påverkar det här de bilburna i Stockholm?

– Det kommer framförall­t påverka de som har dieselbila­r utan klassning “Euro 6”. De får låta bli att köra bil i innerstan eller byta till en bil som klarar den här miljönorme­n. Jag tror att de flesta inte kommer att påverkas nämnvärt. De som inte har miljöskadl­iga bilar påverkas inte alls, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MILJÖZON. Det står nu klart att Stockholms stad ska arbeta med miljözoner där det ska råda dieselförb­ud.
FOTO: MOSTPHOTOS MILJÖZON. Det står nu klart att Stockholms stad ska arbeta med miljözoner där det ska råda dieselförb­ud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden