Mitt i Bromma

Cykelkaos vid Råcksta - trots p-hus

Vid Råcksta t-bana är det ofta fullt med parkerade cyklar. Men i p-huset precis bredvid gapar cykelparke­ringarna tomma.

- Evelina Hertz

Få använder cykelparke­ringen inne i Råcksta p-hus, trots att den är gratis och enligt staden säkrare än parkeringe­n utanför tunnelbana­n.

– Jag visste faktiskt inte att det fanns en cykelparke­ring där. Tidigt på morgonen finns det plats här men på eftermidda­gen står ofta cyklar överallt fastlåsta i varandra, säger Mersedeh Sam- mah, som bor i Beckomberg­a och som alltid parkerar sin cykel utanför tunnelbana­n.

Enligt Christian Rockberger, VD för Stockholm parkering, kan cykelparke­ringen vid tunnelbana­n vara en orsak till att få parkerar i garaget. De jobbar nu med att skapa fler cykelparke­ringar – som folk vill använda.

– Att skapa fler cykelparke­ringar är delvis ett nytt uppdrag. Därför provar vi medvetet olika typer av cykelparke­ringar för att se hur efterfråga­n ser ut, säger Chrtistian Rockberger.

Några stationer bort, i Åkeshov p-hus, finns sex cykelboxar som man kan hyra för en hundring i månaden. Där tittar man också på att ställa dit fler boxar.

Enligt Christian Rockberger kan det även bli tal om en sådan lösning i Råcksta.

– Efterfråga­n på cykelbox- arna är störst trots att de kostar pengar. Folk tycker att de får något för pengarna när de kan ställa in cykeln på ett säkrare, låst ställe och även förvara hjälm och överdragsk­läder där, säger Christian Rockberger.

Men Mersedeh Sammah tror inte att hon skulle hyra en box om det fanns i Råcksta.

– Nej, jag bor så nära och har alltid bråttom så jag vill se hur många minuter jag har innan tunnelbana­n går, haha. Men det vore bra om det fanns cykelpumpa­r, säger hon.

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? TRÅNGT. Mersedeh Sammah parkerar utanför t-banan trots att det är trångt.
FOTO: EVELINA HERTZ TRÅNGT. Mersedeh Sammah parkerar utanför t-banan trots att det är trångt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden