Mitt i Bromma

Att askunga en Röstlund D

-

en svenske mannen klär sig – lagom. Och det är väl helt okej, tycker bokaktuell­a stilproffs­et Oscar Arrsjö. Men lite hårdare går det allt att brassa på med personliga uttryck.

– Jämfört med andra länder har vi en hyfsat jämn nivå. Få dalar, men även få toppar på ett typiskt svenskt, lagom sätt, tycker Oscar Arrsjö, och efterlyser fler män som vågar ta ut stilsvänga­rna.

Han skissar upp ett typiskt ickemode för en svennebana­n, som ”klär sig för att smälta in i stället för att sticka ut”:

– Om du bär mörkblå jeans, en rutig skjorta och en för stor mörk kavaj, så är det ingen som blir nyfiken på mannen bakom dressen. Kläder är ett fantastisk­t sätt att förmedla din personligh­et, så tänk till!

För de män mellan 15 år och döden som behöver hjälp med sitt modegrubbl­ande har Oscar Arrsjö nu skrivit boken ”Klä dig för framgång”. Och med framgång menas vad du än vill fästa för definition vid ordet: på jobbet, i kärleken, eller kanske när det gäller att få respekt av kompisgäng­et.

– Jag vill hjälpa män att enkelt hitta rätt kläder så de får de fördelar som kommer med en genomtänkt yttre. Detaljerna och helheten, det är den heliga kombinatio­nen.

Stil för mindre peng

Måste det vara dyrt då? Nej, Oscar Arsjö tycker att det mycket väl går att bli stilig med hjälp av lågprisked­jor.

– Och second hand är jättebra. Speciellt om du kan skrädda själv och fixa till utdaterade passformer från förr. Just passformen är det vanligaste klavertram­pet som svenska män gör, enligt honom. – De som fått lite kalaskula, eller framgångsm­age om du hellre vill kallla det så, väljer en kavaj som passar över magen. Då blir ärmarna för långa, som på en orangutang. Gå till en bra skräddare så ordnar det sig. Oscar Arrsjös säkraste tips för den som vill se fashionabe­l ut är att satsa på en bra basgardero­b i neutrala färger. Skjorta, t- shirt, chinos, jeans, rock, kavaj, tre par skor: kängor, sneakers, lågskor i skinn. – Grått, blått och svart kan du bygga på med ljusare kulörer. Om du börjar din garderob med den rosa bombarjack­an, då kan det bli klurigt att gå vidare. FÖRSTA HETERODEJT­EN PÅ GRÖNA LUND

Frontmen collection. Övrigt: Sir of Sweden. – Oftast är den en arbetsgiva­re som bjuder på julfest och då är det trevligt att visa uppskattni­ng genom att klä upp sig. Det bidrar till feststämni­ngen. Och jeansskjor­ta är ett lite tuffare val men ändå uppklätt. Välj ett juligt element i klädseln. Det kan vara en grön slips, eller kanske en röd näsduk. Här har jag valt en vinröd kavaj. Men stanna vid ett element! Om du lägger till ett par gröna byxor till det här blir du en julgran. Och skippa tomteslips­en. Stil och ploj fungerar inte ihop. Om du vill vara en plojig snubbe med självlysan­de granar på kepsen så var det, men det går inte hand i hand med stil.

 ??  ?? – Du ska klä dig efter personligh­et. Om du alltid har kavaj är det naturligt på dejten. Men är du en rocker så blir det en städad version av dig. Tjejer kan bli obekväma av skjorta och slips vilket skapar distans och du vill att det ska vara bekvämt....
– Du ska klä dig efter personligh­et. Om du alltid har kavaj är det naturligt på dejten. Men är du en rocker så blir det en städad version av dig. Tjejer kan bli obekväma av skjorta och slips vilket skapar distans och du vill att det ska vara bekvämt....
 ??  ?? Jacka: JULFESTEN
Jacka: JULFESTEN
 ??  ??
 ??  ?? ORIGINAL. Röstlund Jonsson som vi är vana att se honom.
ORIGINAL. Röstlund Jonsson som vi är vana att se honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden