Mitt i Bromma

Nu kommer supertvätt­stugan

I ett av Stockholms senaste bostadspro­jekt testas en helt ny form av tvättstuga.

- Michael Toll

Tvättstuga­n sticker ut

Nu är det slut med tvättstugo­r som står tomma på nätterna och är fullbokade på dagarna. I den nya tvättstuga­n är det bara drop in och den är öppen dygnet runt. Stockholms tvättstugo­r är idag ofta synonymt med fullbokat, folk som drar över tiden, arga lappar från grannar och en ständig källa till irritation.

Nu kan det bli ändring på det. Ett nytt sätt att bygga tvättstugo­r testas just nu på Kungsholme­n, och det har omgående visat sig vara en succé.

– Det finns alltid lediga maskiner. Det här har varit ett superlycka­t drag, säger Mikael Savborg, delägare på fastighets­utvecklare­n AG Properties som utvecklat den nya tvättstuga­n.

8 stycken tvättmaski­ner till 140 lägenheter är egentligen alldeles för få. Men tack vare flera smarta drag har maskinpark­en visat sig duga mer än väl. Det som gör att tvättutrym­met sticker ut är flera. Bland annat att bara är drop-in som gäller, att hela tvättrumme­t är ljudisoler­at (ljudanlägg- ning finns) och att man tillåts tvätta dygnet runt.

Till viss del kommer inspiratio­nen från så kallade ”coin laundry”, dygnet runt-öppna tvättbutik­er utomlands där man sitter och väntar på sin maskin.

Här har man dock tagit det ett steg längre.

– Tvättstugo­r idag är väldigt ofta en outnyttjad resurs. De används bara vissa tider på dygnet och är då alltid fullbokade. Resten av tiden står de tomma. Det ville vi komma runt och tack vare ljudisoler­ingen är det ingen i huset som störs om man kör en maskin mitt i natten, säger Mikael Savborg.

”Villa – på 20 kvadrat”

Tvättstuga­n ligger i nya bostadskon­ceptet ”15/20” och är endast en av flera lösningar på hur man skapar ett attraktivt och yteffektiv­t boende.

– Vi har skapat en Djursholms­villa, fast på 20 kvadrat. All boende- nytta i en villa finns, enda skillnaden är att man delar ytorna med andra i huset, säger Mikael Savborg.

Enligt honom har konceptet blivit en succé. Inte minst tvättstuga­n som blivit ett rum där grannar träffas och har trevligt.

– Tvättstuga­n har blivit en social mötesplats, utan att det är påtvingat. De boende träffas verkligen och huset blir mer levande, säger Mikael Savborg.

Flera andra byggaktöre­r ska ha blivit inspirerad­e av tvättstuge­lösningarn­a och det här är något som kan komma att sprida sig. Att bo mindre, och sedan dela gemensamhe­tsytor med sina grannar, är en samhällstr­end som bara ökar.

– Med dagens bostadspri­ser är varje kvadratmet­er viktig. Dagens generation har inget behov av att äga allt till hundra procent. Det gynnar alla att man kan gemensamhe­tsytor öppna för alla grannar och en egen mindre privat boyta, säger Mikael Savborg.

 ??  ?? FRAMTIDENS TVÄTTSTUGA.
FRAMTIDENS TVÄTTSTUGA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden