Mitt i Bromma

De urbanisera­de måsarna trakassera­r Fredhällsb­or

Christer Fernström bor på Rålambsväg­en i Fredhäll sedan 2015. Sedan dess har han störts av de kolonier av måsar som härjar i grannskape­t.

- Johann Bernövall

Måskolonie­r stör boende i Fredhäll och är svåra att göra någonting åt. Måsarna håller folk vakna om nätterna med sina skrän, täpper till luftingång­ar med sina bon och ska dessutom vid några tillfällen ha gjort utfall mot de boende.

– Jag verkar väl som en arg gammal gubbe nu, men då får det vara så. Det är ett förskräckl­igt liv på dem. Förr, när jag bodde i skärgården var det märkligt nog helt lugnt. Måsarna har bli- vit urbanisera­de!, säger Christer Fernström som i två års tid försökt få staden att göra något genom att skicka in brev, men svaren har uteblivit.

Staden menar att ansvaret i grunden ligger hos fastighets­ägaren. Däremot kan man inte svara på varför Christer inte fått svar.

– Generellt informerar vi om att fastighets­ägaren har ett eget ansvar för sin egen byggnad när vi får in en sådan här olägenhets­anmälan. En metod kan vara en fågelskräm­ma på taket, säger Ida Johansson på miljöförva­ltningen.

Men stadens skadedjurs- s am o rd n a re Tommy Tuvunger menar att det är väldigt svårt att att göra någonting åt måsar överhuvudt­aget.

– En skrämma funkar bara under en begränsad tid, måsarna lär sig snabbt att det inte är något farligt. Att skjuta ungarna hjälper inte heller, det drar bara ut på processen. Vi sköt en del måsar förr om åren men insåg att det inte ger någon effekt, säger han.

Men finns det ingenting staden kan göra?

– Den enda gången vi går in är om det stör stadens intressen.

 ??  ?? STÖRANDE.
STÖRANDE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden