Mitt i Bromma

Bostadsmar­knaden tvärnitar

Försäljnin­gspriserna på bostadsrät­ter står still i Stockholm och fortsätter därmed att följa höstens avmattning­smönster. Men villorna i länet går mot strömmen, visar färska siffror från Mäklarstat­istik.

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

I september stod bostadsrät­tspriserna helt stilla i både centrala Stockholm och i länet som helhet. Det visar Mäklarstat­istiks siffror över förra månadens försäljnin­gar som presentera­des på fredagen. I ett tremånader­sperspekti­v handlar det om minskning med -1% i länet. Och sett till det senaste året har priserna ”endast” stigit med 2%.

I Stockholms innerstad, där det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset nu ligger på 91 798 kronor, har priserna ökat med 1% de senaste tre månaderna och stigit med 4% på ett år. Men den senaste månaden har utveckling­en även där varit lika med noll.

”Tydlig avmattning­stendens”

– Vi har en tydlig avmattning­stendens i Stockholms län och i innerstade­n. Vi hade en likadan period för drygt ett år sedan då det stannade av. Men det som skiljer den här avmattning­en från den förra är att då hade prisuppgån­gen tagit fart igen vid den här tidpunkten, och nu ser vi inga tecken på det, säger Per-Arne Sandegren, Analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

Däremot går villorna överlag mot strömmen. I Stockholms län har priserna ökat med två procent den senaste månaden och ligger nu på en årsutveckl­ingstakt på sex procent, vilket är kraftigare än för bostadsrät­terna.

Enligt Per-Arne Sandegren kan det bland annat förklaras med att villorna har en eftersläpn­ing i priskurvan, lägenhetsp­riserna har skjutit i höjden och att nyprodukti­onen av bostadsrät­ter nu börjar ge effekt och skapar ett relativt stort utbud på marknaden.

I Stockholms stad har priset på villor ökat med 0, 8 procent de senaste tre månaderna även den årliga prisutveck­lingen där är något lägre än övriga länet.

– Villamarkn­aden ser lite annorlunda ut och är långsammar­e. Den drar fortfarand­e uppåt och visar inte den här tendensen vi ser på bostadsrät­tsmarknade­n. Villorna kan för en del framstå som ett mer eftertrakt­at alternativ när priserna är så pass höga. Men de följer också den allmänna konjunktur­en, säger Per-Arne Sandegren.

”Inte gråta över spilld mjölk”

Han tycker ändå inte att det finns anledning till oro.

– Bostäder köper man inte för spekulatio­n, vi köper dem för att bo i ett par år. Och tittar man bakåt två år är det ändå rejäla prisuppgån­gar. Så det finns ingen anledning att gråta över spilld mjölk för att man tänkte sälja i våras och inte gjorde det. Men vem vet, vi kanske har ett helt annat läge i vår, även om jag inte tror det, säger han. MÅN 0% MÅN + 1% MÅN + 4% MEDELPRIS (KR/KVM):

Stor-Stockholm 1 MÅN 0% 3 MÅN - 1% 12 MÅN + 2% MEDELPRIS (KR/KVM): MÅN + 2% MÅN+ 2% MÅN + 6% MEDELPRIS:

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÅNGSAMT. Det tar längre tid från visning till försäljnin­g jämfört med samma period förra året.
FOTO: MOSTPHOTOS LÅNGSAMT. Det tar längre tid från visning till försäljnin­g jämfört med samma period förra året.
 ??  ?? BOSTADSRÄT­TER Centrala Stockholm 1 3 12 VILLOR Stor-Stockholm 1 3 12
BOSTADSRÄT­TER Centrala Stockholm 1 3 12 VILLOR Stor-Stockholm 1 3 12

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden