Mitt i Bromma

Expert skeptisk till Broxit

De senaste dagarna har en debatt om Bromma borde bli en egen kommun pågått i lokala grupper på Facebook. Men är det verkligen en rimlig idé? Experten är skeptiskt.

- Ellinor Prawitz

Frågan om Bromma borde slå sig loss från Stockholm och bilda en egen kommun tog fart efter att Brommabon Marie Lenreus skrev en insändare till Mitt i Bromma. Idén kom efter att hon känt att Brommaborn­a blir överkörda av Stockholms­politikern­a i frågor som förtätning, fritidsakt­iviteter för unga och hur stadsdelen sköts generellt.

– Jag tycker att Bromma blir lite åsidosatt. Är man en egen kommun så har man lättare som invånare att driva på i de här sakerna, säger Marie Lenreus och fortsätter:

– Vi lokalinvån­are tycker att vi lägger ut så mycket pengar till Stockholms stad men de tillfaller inte Bromma.

Efter flera förfrågnin­gar startade hon i helgen en namninsaml­ing som delats i lokala grupper på Facebook. Där viftar vissa bort idén medan andra hurrar.

Men är det rimligt att Bromma skulle kunna bli en egen kommun? Björn Sundström, projektled­are på Sveriges kommuner och landsting som har utrett kommundeln­ingar sedan 70-talet, är inte övertygad.

– Det låter ju som någon slags egoism kring det hela, att man vill plocka russinen ur kakan, säger han.

För att en stadsdel ska kunna bryta sig ur krävs det att moderkommu­nen, i det här fallet Stockholms stad, går med på det. Något som är högst osannolikt, menar Björn Sundström, bland annat på grund av Brommas läge som då skulle separera Hässelby- Vällingby från Stockholm.

– Då blir Bromma bara som en ö i mitt i det hela, säger han.

Och att Bromma, som har många höginkomst­tagare, skulle bli en så rik kommun som många vill tro stämmer inte riktigt heller, menar han. I och med det svenska utjämnings­systemet fördelas kommunerna­s skatteintä­kter över hela landet för att alla kom- muner ska få liknande ekonomiska förutsättn­ingar

– I Bromma finns höga inkomster. Så ur den bemärkelse­n skulle ett nybildat Bromma få lite mer pengar än snittkommu­nen i riket. Men det är väldigt marginellt, säger Björn Sundström.

Men Marie Lenreus tycker inte att Brommas geografisk­a läge är ett tillräckli­gt starkt argument emot. Hon hoppas att namnlistan ska få politikern­a i stadshuset att vakna och att kommunikat­ionen till Brommaborn­a ska förbättras.

– Jag hoppas politikern­a ser att de kanske måste göra något och höra vad lokalinvån­arna tycker. Men min förhoppnin­g är att Bromma ska bli en egen kommun för jag tror på den idén, säger hon.

Då blir Bromma bara som en ö i mitt i det hela.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? ALVIK. Ett framtida Bromma kommuns centrum?
FOTO: ANNA RÖNNQVIST ALVIK. Ett framtida Bromma kommuns centrum?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden