Mitt i Bromma

De öppnar krukmakeri i slott

Elise Arwin valde bort ekorrhjule­t och uppfyllde sin dröm om ett krukmakeri för att få mer tid med familjen. Nu flyttar hon in med sitt pop up-krukmakeri på Hesselby slott. Och barnen – de kommer med.

- Text: Sofia White | Foto: Mikael Andersson

Den här hösten skulle jag börja jobba igen som egenföreta­gare efter föräldrale­digheten. Hela sommaren gick jag och kände att ”Nej, jag har inte lust att gå tillbaka till att sitta vid datorn”.

Och så kom jag på att det är ju krukmakare jag ska bli. Polletten bara trillade ner. Jag har hållit på med handarbete­n tidigare men aldrig jobbat med det.

Att få vara här på slottet är en dröm. När jag ringde hotelldire­ktören och berättade om mina idéer så tyckte hon att det lät jättekul!

När jag var liten fick jag höra att det var svårt att lyckas med konstyrket. Det var det ekonomiska som fick styra mitt val av utbildning. Nu tänker jag att livet är för kort för att man inte ska göra det som är kul.

När vi varit hemma med barnen har vi också sett att vi klarar oss med mindre. Man behöver inte världens fetaste lön, bara man mår bra.

Vi har valt att ha barnen hemma, istället för på förskolan. ”Jaha, går de inte på dagis”, frågar många. De undrar hur vi orkar med. Men tiden går ju så snabbt! Skulle vi bara träffa dem den lilla tiden på kvällen efter jobbet – vilket också är den sämsta tiden för då är de dödströtta och griniga – skulle det vara jättejobbi­gt.

Nu får jag se vad som händer dem varje dag. Jag får lära dem saker. Jag får visa hur man trär symaskinen eller hur man gör när man drejar.

Vi har byggt en liten minikiosk till barnen här inne på krukmakeri­et. Barnen hjälper också till att plocka kottar i skogen här i Hässelby. Vi doppar dem i stearin som vi återvunnit från gamla ljus från Silverdals griftegård. Vi säljer dem som braskottar, som kan användas istället för tändvätska.

Vi har valt att skruva ner farten och själva sätta takten, istället för att låta omvärlden göra det åt oss.

Man behöver inte världens fetaste lön, bara man mår bra.

 ??  ?? Pop-up!Den 18 november öppnar Elise portarna till Hesselby krukmakeri, i slottskäll­aren på Hesselby slott. Krukmakeri­et med butik kommer att fokusera på ”det dukade bordet”, naturtillv­erkat och återbruk. Till att börja med blir verksamhet­en ett popup-krukmakeri. Går det bra kan det bli permanent. Följ resan på instgram på @hesselbykr­ukmakeriVe­m: Elise är 33 år gammal och föddes i Norge. Som tonåring flyttade hon till Sverige. Hon har en bakgrund som civilingen­jör i ergonomisk design.Bor: I Hässelby med sin man Christian och de tre barnen Donna, Stella och Heidi.
Pop-up!Den 18 november öppnar Elise portarna till Hesselby krukmakeri, i slottskäll­aren på Hesselby slott. Krukmakeri­et med butik kommer att fokusera på ”det dukade bordet”, naturtillv­erkat och återbruk. Till att börja med blir verksamhet­en ett popup-krukmakeri. Går det bra kan det bli permanent. Följ resan på instgram på @hesselbykr­ukmakeriVe­m: Elise är 33 år gammal och föddes i Norge. Som tonåring flyttade hon till Sverige. Hon har en bakgrund som civilingen­jör i ergonomisk design.Bor: I Hässelby med sin man Christian och de tre barnen Donna, Stella och Heidi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden