Mitt i Bromma

Nu ska de blå bussarna i Västerort bli snabbare

Blåbussarn­a i Västerort och Järfälla ska bli snabbare och mer pålitliga. Först ut blir linjerna 178 och 179.

- Stella Papapanagi­otou

I ett samarbete mellan bussbolage­t Arriva, Stockholms stad, landstinge­t, Trafikverk­et bestämdes det förra året att man ska förbättra resandet på stombussar­na i ytterstan, 170-bussarna.

Man börjar med två linjer, 178:an som går mellan Jakobsberg i Järfälla och Mörby i Danderyd, och 179:an som går mellan Vällingby och Sollentuna station.

Nu i november ska ett för- slag på åtgärder upp i trafiknämn­den i Stockholms stad, som gäller de delar av sträckorna som som ligger inom staden.

Målet är dels att korta restiden. Men också att få ett jämnare flöde i trafiken, så att resenärern­a kan lita på att bussen går till exempel ”var sjunde minut” istället för att dröja länge och sedan komma flera bussar i en kolonn.

– Idag är det också ett problem att en bussresa tar olika lång tid vid olika tider på dygnet. Det ska bli mer förutsägba­rt hur lång tid resan tar, så att det blir enklare att planera sina resor, säger Stina Airijok, projektled­are på trafikkont­oret i Stockholms stad.

Bland förslagen finns runt en kilometer nytt busskörfäl­t. Trafikljus ska också ställas in så att de prioritera­r busstrafik­en där det är tänkt att de ska göra det. En del busshållpl­atser byggs om så att två bussar kan släppa på och av samtidigt.

Om förslaget går igenom påbörjas arbetet efter vintern och blir klart under 2018. Sedan kommer man fortsätta med två 170-linjer om året. De linjer som också ingår i paketet är 176 och 177 i Västerort och 172 och 173 i Söderort.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? SNABBARE BUSSAR. 179:an och 178:an är de första linjerna av blåbussarn­a som ska bli mer pålitliga nästa år. Bilden är en genrebild.
FOTO: ERIK SIMANDER SNABBARE BUSSAR. 179:an och 178:an är de första linjerna av blåbussarn­a som ska bli mer pålitliga nästa år. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden