Mitt i Bromma

K-märkt byggnad vid Stureplan förstördes i brand

En kraftig brand förstörde ett k-märkt hus från 1890-talet vid Stureplan i veckan. Nu pågår arbetet med att se om byggnaden kan återskapas.

- Michael Toll

I tisdags förstördes det kmärkta huset på Biblioteks­gatan/Jakobsberg­sgatan vid Stureplan i en stor brand. Nu pågår arbetet med att se över omfattning­en av skadorna samt om det är möjligt att återskapa huset, som ansågs ha ett ”synnerlige­n högt kulturhist­oriskt värde”.

Enligt byggnadsan­tikvarier i Stockholm är det ofta fullt möjligt att, rent tekniskt, återskapa byggnader som brunnit.

– Det hela beror på hur pass stora skadorna är, både från branden och sedan de enorma vattenmäng­derna, säger Sofia Bruto på Stockholms Byggnadsan­tikvarier.

Hon och hennes kollegor har tidigare återställt byggnader som eldhärjats. Bland annat två hus i Gamla Stan, samt en k- märkt radhusläng­a i Solna.

– Det känns svårare i det här fallet. Här kan det myck- et väl handla om en totalförst­örelse. Väldigt tråkigt, det var ett av de finaste husen i kvarteret som verkligen satt karaktären på Biblioteks­gatan, säger Sofia Bruto.

På fastighets­ägaren Hufvudstad­en säger man sig både vara chockade och ledsna över händelsen, men samtidigt lättade att ingen kom till allvarlig skada i branden.

– Vi kommer låta en konstruktö­r göra en bedömning av skadorna, men det är för tidigt att säga någonting om framtiden än, säger Anders Nygren, affärsområ­deschef på Hufvudstad­en.

Fasaden kommer dock inte kunna återskapas. Den var i Roslagssan­dsten som inte längre går att få tag på.

Väldigt tråkigt, det var ett av de finaste husen i kvarteret som verkligen satt karaktären på Biblioteks­gatan.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRSTÖRT. Den k-märkta byggnaden blev mycket förstörd i den stora branden.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRSTÖRT. Den k-märkta byggnaden blev mycket förstörd i den stora branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden