Mitt i Bromma

Här fulkopplas årets julbelysni­ng i stan

Julen är på ingång i Stockholm. Snart glimmar staden i gnistrande pynt, vackra juleljus och... silvertejp?

- Elinor Karlin

Årets första julbelysni­ng har kommit upp. Den 25 november tänds pyntet men redan nu sitter slingorna uppsatta på olika ställen i staden. Men hur sitter det fast? Jo – med silvertejp.

Fem centimeter silvrig tejp

På gång- och cykelvägen mellan Vasabron och Norrbro, mot Rosenbad till, sitter ljusslingo­r monterade på lyktstolpa­rna. Och längst ner på stolparna sitter det oväntade inslaget: ett fem decimeter högt omslag av silvertejp.

– Tyvärr måste vi göra så här på de äldre lyktstolpa­rna för att kunna dra fram en vettig elbelysnin­g. Där under finns luckan till elsyste- met. Det är tyvärr en konsekvens vi måste leva med, säger Anders Hedlund, belysnings­ingenjör på trafikkont­oret.

Han berättar att det är skillnad mellan de äldre och de nyare lyktstolpa­rna i staden. De nyare får oftast ett permanent strömuttag där man kan koppla in den här typen av installati­oner.

Önskade svart tejp

Silvertejp­slösningen har de tvingats använda i många år – inte optimalt, men som ändå fungerar, enligt Anders Hedlund. De har hittills inte haft några större problem med limrester på stolparna, vilket man kan tro.

– Det jag önskar själv är att vi skulle kunna hitta en svart tejp istället, som fäster bra och som fungerar på samma sätt, säger han.

Belysninge­n invigs officiellt den 25 november på Brunkeberg­s torg och har tillstånd att sitta uppe till och med 7 februari.

– Men målet är att allt ska vara släckt och nere till 31 januari, folk brukar vara rätt trötta på julen då, säger Anders Hedlund.

 ??  ?? JULPYNT? Längs med Strömgatan finns de silvertejp­sskimrande lyktstolpa­rna. FOTO: ELINOR KARLIN
JULPYNT? Längs med Strömgatan finns de silvertejp­sskimrande lyktstolpa­rna. FOTO: ELINOR KARLIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden