Mitt i Bromma

Polisens nya chockvapen

50 000 volt som slår ut kroppen totalt en kort stund. En pilotgrupp inom polisen på Södermalm och i Vällingby utbildas just nu för att använda elpistoler som nytt tjänstevap­en. Men chockredsk­apet har stött på kritik – innan det ens börjat användas.

- Elina Lundberg Sophie Stigfur

Ett högljutt smattrande följt av en varnande ljusstråle, och så PANG. 50 000 volt rakt in i blodsystem­et. Även om vår reporter bara får känna på elpistolen­s kraft under en sekund, räcker det för att vilja hålla sig på rätt sida om lagen ett bra tag framöver.

– Det är meningen också, att det ska ha en avskräckan­de effekt. Det är därför de är gula och låter sådär, vi hoppas såklart att det ska räcka med att bara visa vapnet, säger Södermalms­polisen Niclas Lindqvist.

Han, tillsamman­s med 136 andra poliser på Södermalm, och ytterligar­e ett 50- tal från Vällingby, håller just nu på att utbildas i hur de ska hantera det nya vapnet: elpistol. De utgör två av pilotgrupp­erna som under två år ska använda och utvärdera det nya vapnet.

Elpistolen ska framför allt vara ett alternativ till det vanliga tjänstevap­net i situatione­r där en person, ofta drogpåverk­ad eller påverkad av psykisk sjukdom, är hotfull och går till attack. Men vapnet har stött på kritik från flera håll.

Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, varnar för att polisens våldsanvän­dande kan trappas upp i och med det nya vapnet. Is- tället för att bli ett alternativ till den vanliga pistolen tror han att elchockvap­net kommer tas fram istället för batongen.

– Istället för utbildning ökar man på vapenarsen­alen som om det är den allenaråda­nde lösningen. Men med en tyngre beväpning får polisen dessutom svårare att bygga förtroende med utsatta grupper, säger Robert Hårdh.

Pilotgrupp­en inom Södermalms­polisen tycks eniga om att det nya vapnet snarare borde leda till minskat våld och färre skador.

– Det är klart att elchocker för tankarna till tortyr, så jag förstår att man kan göra obehagliga associatio­ner. Använder vi elpistolen är det fem sekunder av rent och skärt helvete för personen, men det räcker för att vi ska övermanna och få kontroll på situatione­n, säger polisen Niclas Lindqvist och fortsätter:

– Om vi istället tvingas använda batong på en utåtageran­de psykiskt sjuk och farlig person är skaderiske­n mycket större. Vi kommer inte att sluta försöka prata och förhandla, men ser det här som ett komplement.

I tidigare debatter har poliser lyft problemati­ken med att ha ytterligar­e ett vapen att välja på i stressade situatione­r. Något som Södermalms­polisen Linnea Ryefalk inte heller är främmande för.

– Det är klart att det skulle kunna bli lite svårare att fatta beslut i det akuta läget, men det återstår att se. Jag känner mig ändå positiv.

I januari kommer de båda lokalpolis­områdena börja använda elpistoler­na i tjänst, ett 20-tal vapen kommer fördelas så att minst en polis i varje utryckande bil med fem man har med sig pistolen i bältet. En forskargru­pp kommer följa upp och utvärdera testperiod­en inom två år.

Polis utbildas i hur de ska använda sina nya el-pistoler som ska tas i bruk vid årsskiftet. Vapnet kommer inte vara personligt, utan kvitteras ut inför varje arbetspass.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? FÖRSÖKSKAN­IN. Reporter Sophie Stigfur provar på att få en stöt på 50 000 volt av den nya el-pistolen.
FOTO: ERIK SIMANDER FÖRSÖKSKAN­IN. Reporter Sophie Stigfur provar på att få en stöt på 50 000 volt av den nya el-pistolen.
 ??  ?? SKOLA.
SKOLA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden