Mitt i Bromma

Tänk på det här innan du hyr bil

Julfirande, skollov, skidsemest­er och nyår brukar innebära någon form av resande med familjen. Om du tittar efter hyrbil finns en del fallgropar att hålla utkik efter. Här är allt du behöver ha i åtanke.

- Text: Oskar Nyström

Det lönar sig nästan aldrig att vänta in i det sista med att hyra bil. Planera när ni ska åka redan nu istället så är du garanterad en bil när det väl är dags.

Dessutom får du ofta ett betydligt billigare pris än om du exempelvis ringer i anslutning till en storhelg.

Jämför priser

Samma bil kan skifta i pris med flera hundralapp­ar (till och med tusenlappa­r i vissa fall) från firma till firma. Därför kan det vara klokt att kika på flera alternativ innan du bestämmer dig.

Lokala firmor är ofta billigare jämfört med de etablerade kedjorna, men ta reda på vad andra säger om firman i fråga och läs recensione­r och omdömen innan du slår till. Ett pris som verkar för bra för att vara sant är ofta just det.

Du kan också kolla upp eller fråga om firman är med i Biluthyrar­na Sverige. Är den det så ska du kunna vara säker på att du hyr av en garanterat godkänd och pålitlig biluthyrar­e. Gör alltid en noggrann undersökni­ng av bilen innan du lämnar biluthyrar­en.

Du vill definitivt inte bli ersättning­sskyldig för en skada som fanns på bilen innan du ens fick nycklarna. Titta särskilt efter stenskott, känn på bromsen, undersök lyktorna och våga reagera om något låter eller ser märkligt ut. Det är mycket bättre att försäkra sig om att uthyraren är medveten om skadan än att ringa efter tio mil.

Bryt inte mot avtalet

Ta reda på vad som gäller innan bilen ska lämnas tillbaka. Om uppgörelse­n är att bilen ska ha full tank vid inlämnande­t så ska du stanna på en mack det sista du gör innan du lämnar in den. Att bryta mot den här punkten i avtalet eller köra några mil extra så att bränslemät­aren glider ned kan bli väldigt kostsamt helt i onödan.

I många fall går det att betala bränslet i förväg för att på så vis lämna tillbaka bilen med befintlig tank. Undvik detta. Det blir oftast en förlustaff­är för dig eftersom att det ju är svårt att pricka in en nästan tom tank med en bil som du inte har kört förut.

Det kan vara frestande att välja en rejäl jeep med fyrhjulsdr­ift eller en lyxig kombi med stark motor och extra allt, men vad behöver du egentligen?

Hur mycket utrymme behövs?

Du kan spara en rejäl slant på att fundera på hur många som ska åka med i bilen du hyr och hur mycket packning tillsamman­s ni egentligen behöver få in i bagageutry­mmet.

Detsamma gäller förstås det omvända. Du vill inte stå där med en för liten bil när det väl är dags att åka.

Fundera också på om du verkligen behöver eventuell extrautrus­tning. Behöver ni GPS eller går det lika bra att den som sitter i höger framsäte tar hand om kartläsnin­gen via telefonen? Läs hyrbilsavt­alet noga, kolla upp din reseförsäk­ring och överväg en hyrbilsför­säkring.

 ?? FOTO: JEFFREY WEGRZYN ?? PLANERA INNAN. Ta en extra sväng i huvudet om vad du behöver innan du hyr bil för att undvika onödiga utgifter.
FOTO: JEFFREY WEGRZYN PLANERA INNAN. Ta en extra sväng i huvudet om vad du behöver innan du hyr bil för att undvika onödiga utgifter.
 ??  ?? VAD GÄLLER?
VAD GÄLLER?
 ??  ?? Fråga gärna för att försäkra dig om att bilen är försäkrad av hyrbilsfir­man. Det ska den givetvis
Ta också reda på vad din reseförsäk­ring täcker och fundera på om du behöver lägga till en hyrbilsför­säkring. Sistnämnda lönar sig nästan alltid om...
Fråga gärna för att försäkra dig om att bilen är försäkrad av hyrbilsfir­man. Det ska den givetvis Ta också reda på vad din reseförsäk­ring täcker och fundera på om du behöver lägga till en hyrbilsför­säkring. Sistnämnda lönar sig nästan alltid om...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden