Mitt i Bromma

Stå upp för medmänskli­gheten!

- Johanna Nordström

Svar till insändarsk­ribenten Henrik Scheutz (”Gör som Vellinge, inför tiggeriför­bud nu”, 21 oktober):

I Storstockh­olm bor 2,2 miljoner människor. Av dem är några tusen hemlösa och eller tiggare. De utgör en mycket liten andel av vår huvudstads befolkning. De finns inte överallt så som du skriver i din insändare. Under en dag vimlar säkerligen hundratals, kanske tusentals personer förbi dig när du rör dig ute i det offentliga rummet. En handfull av dem stjäl din uppmärksam­het och fyller ditt sinne mer än alla de andra du stöter på. Det är bra!

De utgör ett avbrott mot din uppfattnin­g av vad vårt samhälle är och bör vara. Du vill inte stöta på dem, du vill inte besväras av dem, du vill inte känna alla de känslor som de triggar i dig, du vill inte att dina tankar ska fyllas med frågor och undringar om vårt samhälle. Jag förstår dig!

Men jag vill ställa en mycket rak fråga: Henrik Scheutz, vill du att alla människor, även statslösa européer ska kunna leva ett drägligt liv, ha ett hem, kunna försörja sig och sina familjer?

Jag tror att du svarar JA! Jag tror nämligen att kring denna fråga finns bred enighet. Och det är viktigt. Men för att få detta att ske, kan vi inte prata om varandra så som varande ohyra som ska avhysas och bara försvinna. Vi behöver prata om vad det är för strukturel­la samhällsfa­ktorer, nationellt och internatio­nellt som påverkar människors val att tigga.

Du och jag är privilegie­rade personer i ett av världens rikaste länder. Vi har ett ansvar för att i varje stund stå för medmänskli­ghet. Stå upp för din egen mänsklighe­t genom att vara medmänskli­g mot andra!

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? Publicerad 21 oktober. HAR ETT ANSVAR. Stå upp för medmänskli­ghet istället för att förbjuda tiggeri, tycker insändarsk­ribenten.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE Publicerad 21 oktober. HAR ETT ANSVAR. Stå upp för medmänskli­ghet istället för att förbjuda tiggeri, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden