Mitt i Bromma

Västerorts­bor fixar husvagn åt hemlösa Sven

Efter vår artikel om Sven Bergander, 63, som är hemlös och bor i sin bil vid Brommaplan är det många som har reagerat. Nu går Hässelbybo­r ihop för att köpa en husvagn till honom.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Efter att Hässelby villastads­bon Harald Walczok fått kontakt med Sven Bergander kom idén om att samla ihop pengar för att köpa en husvagn till honom. Han skrev ett inlägg i Facebookgr­uppen ”Händer i Hässelby villastan” där ville många hjälpa till.

”Jag blir alldeles tårögd”

– Det är så häftigt! Det ramlar in pengar hela tiden, jag blir alldeles tårögd. Alla har inte jättemycke­t pengar själva men många bäckar små, säger Harald Walczok.

Initiative­t har spritt sig även utanför Hässelby. I nuläget har över 70 personer bidragit. Först skulle de köpa en husvagn Harald hittat för 10 000 kronor och de pengarna samlades ihop på bara ett par dagar. Men sen kom insikten om att det behövs en vinterbona­d husvagn.

– Vi har fått in en bit över 26 000 kronor och jag har hittat en husvagn hos en fir- ma som har gått ner i pris till 40 000. Det går att hitta billigare men jag vill ha en som klarar vintern. Jag hoppas att de kan släppa den för 30 000 kronor och ska dit i eftermidda­g, säger Harald.

Enligt Harald har en camping i Sollentuna sagt att de låter Sven stå gratis med husvagnen till maj nästa år. El och alla facilitete­r ska ingå.

”Tänka klart igen”

För Sven Bergander skulle det betyda mycket om planen gick i lås.

– Då skulle jag kunna börja tänka klart igen, säger han.

För ett år sedan blev Sven vräkt från lägenheten i Nockeby. Många har undrat hur det kommer sig att en pensionär hamnar i Svens situation. Han själv menar att det beror på flera olika anled- ningar. En är att han varit egenföreta­gare i hela sitt liv och inte haft någon privat pensionsfö­rsäkring.

– Jag trodde jag var odödlig. Jag hade en mäklarfirm­a i 20 år och även en sportaffär. Jag jobbade jämt så till slut gick jag in i väggen, säger Sven.

För fyra år sedan sålde Sven av sin mäklarfirm­a. Tanken var att kunna leva på pengarna från firman. Men så blev det inte.

”Blev kortslutni­ng”

– Jag mådde dåligt och det blev kortslutni­ng. Det finns ingen jag kan skylla på än mig själv. Jag borde ha bromsat innan jag gick in i väggen och jag festade mycket. Från att ha haft pengar hade jag ingenting alls, säger han.

Innan han fyller 65 får han bara en del av allmänpens­ionen och tillsamman­s med försörjnin­gsstöd på lägstanivå­n hamnar summan på 4500 kronor i månaden.

Vad ska du göra om det blir en husvagn?

– En dröm är att åka till Portugal. Där kan jag leva på mycket mindre pengar.

Jag trodde jag var odödlig. Jag hade en mäklarfirm­a i 20 år och även en sportaffär. Jag jobbade jämt så till slut gick jag in i väggen.

 ??  ??
 ??  ?? CHOCKAD. ”Jag är helt chockad”, säger Sven Bergander om initiative­t som tagits för att fixa en husvagn till honom.
CHOCKAD. ”Jag är helt chockad”, säger Sven Bergander om initiative­t som tagits för att fixa en husvagn till honom.
 ??  ?? MOBILT HUS. En camping har sagt att Sven får stå där gratis med sin husvagn. Obs genrebild.
MOBILT HUS. En camping har sagt att Sven får stå där gratis med sin husvagn. Obs genrebild.
 ??  ?? Publicerad förra veckan.
Publicerad förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden