Mitt i Bromma

Nu sänks farten: 40 det nya 50

-

Den senaste stora hastighets­reformen sjösattes 2008. Sedan dess har tusentals mil väg skyltats om och den högsta tillåtna farten har skruvats ner på de flesta vägarna.

Nu väntar ytterligar­e sänkningar runt hörnet.

Motivet är samma då som nu: att öka trafiksäke­rheten.

– Det är viktigt att vi inser att hastighet dödar, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth ( S). Översynen av fartgränse­rna är en del i regeringen­s ”nystart” av nollvision­en.

– Om vi ska nå målen i nollvision­en måste vi göra en ordentlig nystart och då krävs insatser både när det gäller hastighete­n och alkoholpåv­erkan i trafiken samt att öka tryggheten för oskyddade trafikante­r, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth.

I tätort kan bashastigh­eten på 50 km/tim, som infördes 1955, snart vara ett minne blott. En ny utredning från myndighete­n Trafikanal­ys, som gjorts på uppdrag av regeringen, föreslår en sänkning till 40 km/tim.

– Den tydligaste positiva effekten är på antalet döda och skadade, säger Backa Fredrik Brandt som är ansvarig utredare.

”Kan spara liv”

– Om man bara skyltar om skulle medelhasti­gheten sjunka med ungefär två km/tim. Det låter futtigt men även den lilla förändring­en gör att man kan spara tre till fyra liv om året, säger Backa Fredrik Brandt och fortsätter:

– För att få ut den fulla potentiale­n behöver man se över och anpassa infrastruk­turen för att, om man uttrycker det brutalt, tvinga bilisterna att hålla skyltad hastighet. Det kan handla om avsmalning­ar, chikaner och vägbulor.

Övervägde sänkning till 30

Utredninge­n har också övervägt en sänkning av bashastigh­eten till 30 km/tim.

– För trafiksäke­rheten vore det ännu bättre om man skulle sänka ända till 30, säger Backa Fredrik Brandt och konstatera­r:

– Men det är att gå för långt. Vi måste ställa trafiksäke­rheten mot behovet att kunna ta sig fram genom städerna någorlunda snabbt. Om man skulle sänka till 30 skulle man också behöva bygga om infrastruk­turen i betydligt större utsträckni­ng. Det skulle bli dyrt.

En annan effekt är att bilresorna tar längre tid, totalt 43 miljoner timmar per år.

Tidsförlus­ten: 6,1 miljarder

Detta kostar samhället 6,1 miljarder kronor i förlorad tid. Trafikanal­ys påpekar dock att beräkninga­rna bygger på att alla 50-skyltar byts mot 40-skyltar.

Sänkningen ger inte någon större miljöeffek­t men i förlängnin­gen kan den leda till att fler väljer att ställa bilen, tror Trafikanal­ys.

– Lägre hastighete­r skapar en så pass mycket tryggare trafiksitu­ation för gående och cyklister att folk i högre utsträckni­ng börjar gå och cykla, säger Backa Fredrik Brandt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden