Mitt i Bromma

Fords robotrumpa testar bilsäten

-

Waymos förarlösa bilar kör runt i Phoenix

Helt förarlösa bilar rullar nu i den amerikansk­a delstaten Arizonas huvudstad Phoenix.

Det är Googles dotterbola­g Waymo som släppt lös sina autonoma bilar. De senaste åren har de kört sig själva men då med en människa på plats i förarsätet. Nu börjar alltså bilarna köra helt själva, och om ett par månader ska de kunna ta upp passagerar­e i ett helt förarfritt taxisystem.

– Helt självköran­de bilar är här nu. Det ni ser nu är en ny fas, säger Waymos vd John Krafcik. Hyundai har bildat varumärket N med fokus på mer sportiga bilar. Bokstavens betydelse är dels där bilen är född, i sydkoreans­ka Namyang, dels också där den uppfostrat­s, på Nürburgrin­g med sina chikaner, en kurv-serie som kan liknas vid just ett N. Debutanten som får mer kraft under huven är i30.

I Sverige kommer det att finnas två motoralter­nativ vid säljstarte­n i början av 2018. En tvåliters turboladda­d bensinmoto­r som i vanliga i30 N ger 250 hk, och i i30 N Performanc­e 275 hk.

Bilarna är utrustade med elektronis­k diffbroms, sänkt kaross, röda bromsok med förstorade skivor och G-kraftsmäta­re. Priserna för i30 N startar på 299 900 kronor och i30 N Performanc­e går loss på 324 900 kronor. Biltillver­karen Ford har byggt en robotrumpa som motsvarar en medelstor mans. Den mekaniska bakdelen med det passande smeknamnet ”Robutt”, provsitter ett bilsäte 25 000 gånger på tre veckor, för att efterlikna tio års användande.

– Förr använde vi oss av pneumatisk­a cylindrar för att testa sätena, som endast rörde sig upp och ner. Robutt kan replikera en människas rörelser på ett helt annat sätt, säger Svenja Froehlich, hållbarhet­singenjör vid Fords europeiska högkvarter i tyska Köln.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden