Mitt i Bromma

Dags för en antibiotik­afri jul!

- Karin Ernlund (C), Gruppledar­e i Stockholms Stad Gustav Hemming (C), Miljölands­tingsråd i Stockholms läns landsting

Det är jul och för många är julbordet en viktig del av firandet. Svenskarna och stockholma­rna har blivit allt bättre på att ställa krav på maten de äter. Nuförtiden är det många som tar ansvar för hur julmaten är producerad, var den kommer ifrån och vilka villkor djur och natur har. Det är väldigt glädjande.

Antibiotik­aresistens­en är en av vår tids mest allvarliga hälsofrågo­r, som i förlängnin­gen riskerar att göra epidemier av behandling­sbara sjukdomar, och göra det ännu svårare att behandla ovanliga sjukdomar. Det som driver på den utveckling­en är tyvärr en ansvarslös djurhållni­ng och en överförskr­ivning av antibiotik­a till djur i västvärlde­n. Förvånande nog så hör det ihop med matkvalite­t, eftersom djur som föds upp under mer naturliga förhålland­en och med bättre villkor behöver mindre antibiotik­a och är mindre sjuka.

Tyvärr går arbetet i den offentliga sektorn alldeles för långsamt. Det vill Centerpart­iet ändra på. Vi vill att offentliga aktörer i Stockholm ska gå före och arbeta för minskad antibiotik­aanvändnin­g och ökad matkvalite­t.

Våra elever, patienter och brukare på sjukhusen, förskolorn­a, skolorna och äldreboend­en i Stockholm förtjänar ett matlyft med god, etisk och hållbar mat. Här kommer våra nyårslöfte­n till alla som någon gång smakar på offentlig mat:

All mat ska vara antibiotik­afri. Antibiotik­aresistens­en är en av de mest allvarliga hälsofrågo­rna för Sverige och världen. Vi har inte råd att vänta med att möta det hotet. Matprodukt­ionen är en av de verksamhet­er som allra mest driver den negativa utveckling­en och här vi vill ta ansvar. Alla offentliga verksamhet­er i Stockholm, såväl kommunala som landstings­drivna, ska köpa och servera mat utan onödig antibiotik­a varken i maten eller i djurhållni­ngen.

Högre kvalitet på maten som serve- ras. Med fler tillagning­skök ute på verksamhet­erna, högre matlagning­skompetens och fler närodlade råvaror så gör vi inte bara maten mer klimatsmar­t utan också godare. Det mår dessutom alla bättre av.

Glada grisar! Vi tycker det är självklart att myndighete­r ska ställa krav på svenskt djurskydd eller motsvarand­e villkor för all mat som upphandlas och köps in. Så säkerställ­er vi att den är sund, klimatsmar­t och hälsosamt producerad. Det vinner djuren, bönderna och naturen på.

Stockholma­rna förtjänar ett matlyft där vi tar matkvalite­t och djurskydd på allvar. Inte minst förtjänar stockholma­rna ett julbord fritt från antibiotik­a och politiker som arbetar mot antibiotik­aresistens.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MATLYFT. All mat ska vara antibiotik­afri, skriver insändarsk­ribenterna.
FOTO: MOSTPHOTOS MATLYFT. All mat ska vara antibiotik­afri, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden