Mitt i Bromma

Här bjuds de hemlösa på julbord

Det som började med utdelning av matlådor har vuxit till en uppskattad tradition. För tredje året i rad bjuds socialt utsatta i Västerort in till julbord i Vinsta.

- Evelina Hertz

Ur högtalarna spelas julmusik och på borden står maten prydligt framdukad. Om ungefär tio minuter kommer gästerna till årets julbord i Vinsta.

– Är det okej om jag dämpar belysninge­n lite? Det är mysigare så, säger Christian Lilja, en av ägarna till restaurang­en Sthlm mat.

Det är tredje året som restaurang­en anordnar julbord för socialt utsatta i Västerort. De gör det tillsamman­s med ett pensionärs­par från Hässelby och vi passar på att prata en stund innan kvällens kalas drar igång. Pensionärs­paret vill inte vara med i tidningen med namn och bild eftersom ”de inte vill berömma sig själva”.

Restaurang­ägarna Christian Lilja och Martin Lundstedt lärde känna paret för sju år sedan genom restau- rangens pensionärs­luncher. På den tiden delade paret ut egenlagad mat till hemlösa från en matbuss. Christian och Martin ville hjälpa till och började sponsra med köttbullar, potatismos och lingonsylt. Varannan fredag delar pensionärs­paret ut runt 30 matlådor vid torget i Hässelby gård.

– Efter några år ville vi göra något mer och då blev det ett julbord. I år har ett hundratal inbjudning­skort delats ut men vi vet inte hur många som kommer eftersom det beror mycket på dagsformen hos gästerna, säger Christian.

Fullt vid borden

Utanför börjar en kö att bildas och prick klockan fem hälsas gästerna välkomna. De får sätta sig med ett glas julmust och vänta tills alla har kommit. När det är dags att börja ta för sig av maten har ett sjuttiotal människor tagit plats vid borden.

För paret Marve och Christina är det första gången de är här. De fick höra om julbordet i kyrkan i Vällingby när de var där och åt frukost.

– Åh, är ni från tidningen? Jag är uppvuxen på tidningen Västerbott­ens Folkblad där min mamma jobbade, berättar Marve.

Som sexåring cyklade han efter mamma till jobbet och fick vara med på redaktione­n. Av utlandsfot­ografen Olle fick Marve då sin första kamera och han berättar att fotointres­set fortfarand­e hänger kvar.

– Jag fotade graffiti under två år efter att jag såg en häftig målning vid Spånga centrum. Jag tycker att det är en större utmaning att fota i färg för det är lättare att ta fina bilder i svartvitt, säger Marve.

Även Christina berättar att hon gillar att skapa. Gärna akvarellmå­lningar av stilleben och naturmålni­ngar.

– Sedan händer saker i livet som gör att man faller. Det svåra är att ta sig upp igen och det är väl det som jag behöver hjälp med, säger hon.

”Det är ljuvligt”

Samtalen som pågår runt borden pausas när Luciasång plötsligt hörs längre bort i lokalen. Christians dotter är här med sin skolklass för att uppträda för gästerna. Vid ett av borden lite längre bort sitter Lillan och lyssnar. Hon känner pensionärs­paret väl från torget I Hässelby gård där hon brukar hämta matlådor. Det är andra året hon är med på julbordet.

– Det är ljuvligt! Det är tanken på julbordet, och matlådorna med köttbullar, som gjort att jag klarat det här året. Varje gång jag har deppat ihop har jag tänkt på julbordet. Så nu får jag hålla mig vid liv ett år till så jag kan komma nästa år, haha, säger hon.

Nu får jag hålla mig vid liv ett år till så jag kan komma nästa år!

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? JULSTÄMNIN­G. Det är tredje året som Sthlm Mat anordnar julbord för hemlösa tillsamman­s med ett pensionärs­par från Hässelby. I år bjuds det även på Luciasång.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON JULSTÄMNIN­G. Det är tredje året som Sthlm Mat anordnar julbord för hemlösa tillsamman­s med ett pensionärs­par från Hässelby. I år bjuds det även på Luciasång.
 ??  ?? JULSTÄMNIN­G. För Lillan är jubordet årets höjdpunkt. Det är tredje året som restaurang­en Sthlm Mat bjuder in Västerorts hemlösa till julbord.
JULSTÄMNIN­G. För Lillan är jubordet årets höjdpunkt. Det är tredje året som restaurang­en Sthlm Mat bjuder in Västerorts hemlösa till julbord.
 ??  ?? KONSTNÄRER. Paret Marve och Christina besöker julbordet i Vinsta för första gången.
KONSTNÄRER. Paret Marve och Christina besöker julbordet i Vinsta för första gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden